oryxeio_xrysou_01.jpg
Άναψε… φωτιές η προσφορά – Τι καταγγέλλουν οι Οικολόγοι Πράσινοι >>>

 

Δυο εκπλήξεις έκρυβε, πέρα από τα όσα ειπώθηκαν, η συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησε η Eldorado Gold στη Θεσσαλονίκη, πριν από μερικές ημέρες –εκτός, φυσικά, από τα όσα είπαν οι άνθρωποι της εταιρίας: Η πρώτη ήταν ότι δόθηκε στον κάθε δημοσιογράφο που παραβρέθηκε, ως ενθύμιο, ένας σβώλος πετρώματος με ψήγματα χρυσού (ευτελούς αξίας, φυαικά). Η δεύτερη, ότι η επιχείρηση προσφέρει… ταξιδάκι δώρο στους δημοσιογράφους!

Η εταιρία προσφέρθηκε να φιλοξενήσει τους δημοσιογράφους για τέσσερις ημέρες, σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, ώστε “να δουν από κοντά την επένδυση και τις ευκαιρίες που προσφέρει στην περιοχή”. Μάλιστα, για να διαμορφώσουν άποψη για το αν μια τέτοια επένδυση είναι βλαπτική για το περιβάλλον, η εταιρία προσφέρεται να τους… πάει μέχρι Τουρκία, για να δουν τι ισχύει εκεί στις εγκαταστάσεις της.

Μάλιστα, η τετραήμερη εκδρομή αφορά, κυρίως, δημοσιογράφους της… Αθήνας.

Το θέμα έφεραν στη δημοσιότητα οι Οικολόγοι Πράσινοι, με επιστολή τους προς την ΕΣΗΕΑ! Καλούν την Ένωση “να δείξει έμπρακτο ενδιαφέρον, προς όφελος της ποιότητας και αντικειμενικότητας του δημοσιογραφικού έργου και της σωστής ενημέρωσης των πολιτών” και τους δημοσιογράφους που θα ταξιδέψουν σε Χαλκιδική και Τουρκία “να συνεχίσουν το ρεπορτάζ για το θέμα των εξορύξεων χρυσού με ανάλογες επισκέψεις στις περιοχές που πλήττονται, με επαφές με την τοπική κοινωνία, αλλά και με φορείς και επιστήμονες που αντιστέκονται στις επενδύσεις χρυσού διαθέτοντας τεκμηριωμένα επιχειρήματα για τις συνέπειες που αυτές θα προκαλέσουν στην ευρύτερη περιοχή”. Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι η αλήθεια, στην περίπτωση της επένδυσης “αποτελεί την πρώτη παράπλευρη απώλεια στον επικοινωνιακό πόλεμο των οργανωμένων οικονομικών συμφερόντων και στην πρόσφατη κάλυψη του θέματος των εξορύξεων από την πλειοψηφία των Μέσων που συνδέονται με αυτά”...

Είναι σίγουρο ότι τα ρεπορτάζ των απεσταλμένων θα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα…