arxaia_metro_08.jpg

Όχι, απλά, υπέργειος, αλλά… εναέριος θα γίνεται ο συρμός στο συγκεκριμένο σημείο – Ελάχιστο το κόστος δημιουργίας υπέργειου σταθμού >>>

 

Όταν δεν πηγαίνει ο Μωάμεθ στο βουνό, πηγαίνει το βουνό στον Μωάμεθ! Πολιτικοί μηχανικοί και αρχαιολόγοι ακολούθησαν πιστά την παραπάνω ρήση και βρήκαν τη λύση για το πρόβλημα που έδειχνε ότι θα κατέστρεφε την δημιουργία μετρό στη Θεσσαλονίκη.

Σε ειδική σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της εταιρίας στην Αθήνα, πολιτικοί μηχανικοί της εταιρίας και του ΑΠΘ, σε αγαστή συνεργασία με αρχαιολόγους της αρμόδιας Εφορίας, κατέληξαν σε κοινή απόφαση: Ο σταθμός Βενιζέλου του μετρό θα είναι… υπέργειος!

Συγκεκριμένα, από το ύψος της Αριστοτέλους, το μετρό θα ακολουθεί ανοδική πορεία, θα εξέρχεται στο ύψος της επιφάνειας του εδάφους και θα συνεχίζει σε ύψος πέντε μέτρων! Ακολουθώντας το παράδειγμα του υπέργειου σιδηροδρόμου του Σικάγου, θα φθάνει στη Βενιζέλου, όπου θα υπάρχει υπέργειος σταθμός και, στη συνέχεια, ακολουθώντας καθοδική πορεία προς την πλατεία Δημοκρατίας θα… ξαναγίνεται υπόγειος σιδηρόδρομος!

Μάλιστα, η λύση αυτή είναι ιδιαίτερα οικονομική, αφού, σύμφωνα με τους πολιτικούς μηχανικούς της εταιρίας, το κόστος κατασκευής του σταθμού είναι στο ένα δέκατο του κόστους του υπόγειου σταθμού Βενιζέλου!

Η λύση του υπέργειου μετρό θα ακολουθηθεί μόνον για το ρεύμα προς τα δυτικά. Η δεύτερη σήραγγα του μετρό (το μετρό Θεσσαλονίκης είναι το πρώτο στην Ευρώπη που κατασκευάζεται με δύο διαφορετικές σήραγγες για τους συρμούς) θα συνεχίζει την υπόγεια πορεία της, αφού δεν “περνά” από το χώρο όπου βρέθηκε ο υπέροχος πλακόστρωτος μαρμάρινος βυζαντινός δρόμος. Έτσι, θα… πιάσει τόπο η ανασκαφή που έγινε για την κατασκευή του σταθμού στην απέναντι, από τα ευρήματα, πλευρά.

Όσο για το χώρο των ευρημάτων, θα προστατεύεται από τη σήραγγα με ένα χοντρό άθραυστο τζάμι, αφήνοντας τους αρχαιολόγους να συνεχίζουν το έργο τους για όσο χρόνο θελήσουν και δίνοντας την ευκαιρία στους Θεσσαλονικείς, να βλέπουν την ανασκαφή κατά τη διάρκειά της, αποτελώντας πόλο έλξης και για τους χιλιάδες τουρίστες της πόλης.

Για το θέμα, η κατασκευάστρια εταιρία θα δώσει, σήμερα, Δευτέρα 1 Απριλίου 2013, συνέντευξη Τύπου, στις 2 μ.μ., στο ξενοδοχείο Μακεδονία Παλάς.