european_parliament_1.jpg
Οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ. καταψήφισαν την Έκθεση Προόδου των Σκοπίων – Ο Σοσιαλιστής εισηγητής μιλούσε για “Μακεδονία”! >>>

 

Ψηφίστηκε σήμερα στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το ψήφισμα για την Έκθεση Προόδου των Σκοπίων για το 2012 του εισηγητού κ. Richard Howitt, μέλους της Σοσιαλιστικής Ομάδας. 
Δυστυχώς, η έκθεση περιλαμβάνει, εν τέλει το επιτακτικό αίτημα προς το Συμβούλιο για άμεση έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την γειτονική χώρα, επιρρίπτοντας έμμεσα το βάρος της ευθύνης για τις εξελίξεις στην ελληνική πλευρά. Επιπλέον, η προσπάθεια να αφαιρεθούν οι όροι "Μακεδονία" και "μακεδονικός" που αναφέρονταν τόσο στο αρχικό κείμενο, όσο και σε πολλές τροπολογίες, κατέληξε στη σολομώντεια λύση να αφαιρεθεί ο όρος "Μακεδονία" αλλά να παραμείνει ο επιθετικός προσδιορισμός "μακεδονικός" σε ένα σημείο της έκθεσης. 
Για τους λόγους αυτούς, οι ευρωβουλευτές της ΝΔ, που συμμετείχαν στη ψηφοφορία καταψήφισαν το τελικό κείμενο της έκθεσης, το οποίο εγκρίθηκε τελικά με 38 ψήφους υπέρ και 13 κατά.
Μετά το πέρας της ψηφοφορίας, η κα. Μαριέττα Γιαννάκου, επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ και τακτικό μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων δήλωσε τα εξής:
"Για πολλοστή φορά και παρά τις προσπάθειες όλων των Ελλήνων ευρωβουλευτών, οι συσχετισμοί στο ΕΚ δεν επιτρέπουν μια καθαρή υπέρ της Ελλάδος θέση. Βεβαίως, η τάση αυτή ακολουθεί τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία τα τελευταία χρόνια ζητάει έναρξη διαπραγματεύσεων, θεωρώντας ότι αυτό θα βοηθήσει και στις προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας για το θέμα του ονόματος. Ωστόσο, η ευρωπαϊκή πορεία της ΠΓΔΜ αποτελεί αρμοδιότητα και ευθύνη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Εκεί η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει σταθερά την ανάγκη επίτευξης μιας αμοιβαία αποδεκτής ονομασίας erga onmneς και μόνο τότε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γείτονος χώρας. Είναι προφανές, ότι οι ευρωβουλευτές της ΝΔ στηρίζουν απαρέγκλιτα την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης".