nanotexnologia_04.jpg

Οι νέες εξελίξεις της νανοτεχνολογίας αποκαλύπτονται στη Θεσσαλονίκη, μέσα από το μεγαλύτερο πρόγραμμα παγκοσμίως στην έρευνα και ανάπτυξη της νανοϊατρικής στην καρδιολογία. >>>

 

Η νέα τεχνολογία, η οποία συζητήθηκε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, θα βοηθάει στους καρδιολόγους πώς να «διαβάζουν» έγκαιρα το έμφραγμα, με ποιον τρόπο να το αντιμετωπίζουν αλλά και πόσο αποτελεσματική είναι η θεραπεία που δίνουν στους ασθενείς τους. Το εγχείρημα για την ανάπτυξη του φιλόδοξου συστήματος, που θα τα επιτυγχάνει όλα αυτά, ξεκίνησε από την Θεσσαλονίκη και τους στόχους του παρουσίασαν Έλληνες και ξένοι επιστήμονες.

«Δουλεύουμε την ιδέα για το ξεκίνημα της διεθνούς αυτής προσπάθειας, από το 2004 και σήμερα γίνεται η επίσημη έναρξή της από την Θεσσαλονίκη. Σκοπεύουμε να αναπτύξουμε ένα σύστημα για την θεραπεία της στεφανιαίας νόσου, που προκαλεί εμφράγματα και αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου. Παράλληλα με την διάγνωση, θα γίνεται παρακολούθηση και αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας. Στοχεύουμε στην παθοβιολογία της αθηρωματικής πλάκας. Πρόκειται για πολύ πιο προηγμένη τεχνολογία σε σύγκριση με άλλες, όπως είναι για παράδειγμα τα στεντς. Έχουμε ήδη πολύ καλά πειραματικά αποτελέσματα τα οποία είναι αδημοσίευτα», επισήμανε ο ειδικός καρδιολόγος Παναγιώτης Ν. Τροχόπουλος, επιστημονικός, επιχειρηματικός και στρατηγικός συντονιστής του προγράμματος «CosmoPHOS-nano Project» σε παγκόσμια κλίμακα.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η διεπιστημονική ελληνική ιδέα, που γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη, θα χρησιμοποιεί τη νανοϊατρική τεχνολογία σε ασθενείς που πάσχουν από στεφανιαία νόσο της καρδιάς και παρόλο που θα έχει υψηλό κόστος, μακροχρόνια θα έχει πολλαπλά οφέλη διότι θα συμβάλλει στη μείωση της θνησιμότητας.

Στην εναρκτήρια συνάντηση και την 1η ημερίδα του CosmoPHOS-nano Project που έγινε στη Θεσσαλονίκη, συμμετείχαν περισσότεροι από 45 κορυφαίοι επιστήμονες, διεθνείς ερευνητές και εκπρόσωποι μεγάλων εταιριών από 11 ευρωπαικές χώρες, την Ιαπωνία και την Αμερική.

Σύμφωνα με τον κ. Τροχόπουλο, το πρόγραμμα, που θα ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2018, είναι το μεγαλύτερο παγκοσμίως στην έρευνα και ανάπτυξης της νανοϊατρικής στην καρδιολογία και θα είναι το πρώτο στην Ιστορία της Ιατρικής που θα εφαρμόσει πειραματικά τη συγκεκριμένη τεχνολογία σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο, διεξάγοντας κλινική μελέτη φάσης Ι. Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.