nimits_03[6]
Η Αθήνα εμφανίζεται ενοχλημένη από το γεγονός ότι, αν και η ονομασία όντως περιλαμβάνει γεωγραφικό προσδιορισμό, όπως ζητούσε η ελληνική πλευρά, αυτός προηγείται του πολιτειακού όρου Δημοκρατία και όχι του Μακεδονία >>>

«Σιγή ιχθύος» τηρείται τόσο από την Αθήνα όσο και από τα Σκόπια για τη νέα πρόταση Νίμιτς την οποία επέδωσε προχθές ο προσωπικός απεσταλμένος του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών στις συνομιλίες ανάμεσα σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ, κατά τη νέα κοινή συνάντησή του με τους αντιπροσώπους των δυο χωρών, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Ζόραν Γιόλεφσκι, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού. Ο κ. Νίμιτς μάλιστα, εξέφρασε την ελπίδα ότι «είμαστε πιο κοντά σε κάποια λύση αυτή τη φορά». Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», η Αθήνα υποδέχθηκε με έκπληξη και δυσαρέσκεια τη νέα, συνολική πρόταση για την ονομασία της ΠΓΔΜ, που επέδωσε ο μεσολαβητής των Ην. Εθνών, στους εκπροσώπους των δύο χωρών στη Νέα Υόρκη. Επικαλούμενη έγκυρες πηγές στον ΟΗΕ, λέει ότι η πρόταση καλύπτει όλα τα ζητήματα και περιλαμβάνει σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό (πιθανώς Άνω Μακεδονία), ενώ σε ό,τι αφορά τον όρο της Ελλάδας να χρησιμοποιείται έναντι όλων (erga omnes) οι ίδιες πηγές –αναφέρεται- υποστήριζαν ότι περιλαμβάνει «την ευρύτερη δυνατή χρήση».

Μετά το Πάσχα η απάντηση σε Μ. Νίμιτς

Υπενθυμίζεται ότι ο Μ. Νίμιτς ζήτησε από τις κυβερνήσεις των δύο χωρών να μελετήσουν την πρόταση προσεκτικά και μετά το Πάσχα να του δώσουν την απάντησή τους, είτε στο πλαίσιο επίσκεψής του στην περιοχή είτε σε νέα συνάντηση με τους πρέσβεις Βασιλάκη και Γιόλεφσκι στη Νέα Υόρκη. Στον ΟΗΕ επικρατεί η άποψη ότι αυτή είναι η καλύτερη δυνατή πρόταση και μπορεί να καλύψει και τις δύο πλευρές, οι οποίες σε κάθε περίπτωση θα κληθούν να κάνουν συμβιβασμούς. Ανάλογη περίσκεψη και «κούραση» με το ζήτημα παρατηρείται στην Ουάσιγκτον, αλλά και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Πάντως η Αθήνα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, εμφανίζεται ενοχλημένη από το γεγονός ότι, αν και η ονομασία όντως περιλαμβάνει γεωγραφικό προσδιορισμό, όπως ζητούσε η ελληνική πλευρά, αυτός προηγείται του πολιτειακού όρου Δημοκρατία και όχι του Μακεδονία. Από την άλλη, αρμόδιες πηγές στον ΟΗΕ έλεγαν ότι το «κλειδί» είναι να υπάρχει γεωγραφικός προσδιορισμός, ζήτημα γύρω από το οποίο όλα αυτά τα χρόνια υπάρχει αντιπαράθεση: «Το πού ακριβώς τοποθετείται αυτός στην ονομασία είναι πραγματικά δευτερευούσης σημασίας ζήτημα της αγγλικής γραμματικής. Ένα θέμα τεχνικό και όχι στρατηγικό. Αυτό που είναι στρατηγικής σημασίας είναι να υπάρχει γεωγραφικός προσδιορισμός στο όνομα».

«Σιγή ιχθύος» -και- από τα Σκόπια

Από την άλλη πλευρά, μια μέρα μετά την υποβολή της πρότασης του ειδικού απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ στους πρέσβεις της Ελλάδας, Αδ. Βασιλάκη και της ΠΓΔΜ, Ζ. Γιόλεφσκι, η κυβέρνηση της γείτονος δεν έχει σχολιάσει τη νέα πρόταση για το ζήτημα της ονομασίας. «Χθες (σ.σ. προχθές) παραλάβαμε νέες ιδέες από τον κ. Νίμιτς, αλλά δεν θα τις σχολιάσω, για να μην διαταραχθεί η διαπραγματευτική διαδικασία που διεξάγεται υπό την αιγίδα του μεσολαβητή» δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, (μην) απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Προηγουμένως, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Ν. Πόποσκι, επιβεβαίωσε ότι, σε αυτό το στάδιο, ο κ. Νίμιτς υπέβαλε συγκεκριμένες ιδέες και σκέψεις.

Ο Στέφαν Φουλέ στα Σκόπια

Στο μεταξύ, ο επίτροπος, αρμόδιος για την διεύρυνση της ΕΕ, Στέφαν Φούλε,, κάλεσε προχθές τις πολιτικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ να επικεντρωθούν στην προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας και να παραμερίσουν τις μεταξύ τους διαφορές που θα μπορούσαν να πλήξουν την ενταξιακή πορεία της χώρας. Ο κ. Φούλε επισκέφθηκε τα Σκόπια όπου είχε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ν. Γκρούεφσκι και με την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ. Να σημειωθεί ότι ο κ. Γκρούεφσκι, αναφερόμενος στην Ελλάδα, είπε πως, παρά το γεγονός ότι η διμερής πολιτική επικοινωνία δεν βρίσκεται στο επιθυμητό επίπεδο, η ΠΓΔΜ συνεχίζει με θετική στάση για την ενδυνάμωση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης. «Κανένας δεν επιθυμεί περισσότερο από τη "Μακεδονία" να ξεπεραστεί το τελευταίο εμπόδιο στην πορεία της ευρωπαϊκής μας ενσωμάτωσης…», πρόσθεσε ο Γκρούεφσκι.