milopoulos_kinezos_presvis_20130416_01.jpg

Άνοιγμα στην Κίνα κάνει το ΑΠΘ. Ήδη, έχουν υπογραφεί συμφωνίες με επτά κορυφαία Πανεπιστήμια της Κίνας κι έχουν δρομολογηθεί η ίδρυση Ινστιτούτου Κομφούκιος στο ΑΠΘ για τη >>>

διδασκαλία της κινεζικής γλώσσας και του κινεζικού πολιτισμού, καθώς και η λειτουργία θερινού σχολείου για Κινέζους φοιτητές στις εγκαταστάσεις της πανεπιστημιακής κατασκήνωσης στην Καλάνδρα Χαλκιδικής.

Η βούληση και των δύο πλευρών για επέκταση των συνεργασιών επιβεβαιώθηκε στη συνάντηση που είχαν στην Αθήνα ο Πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος και ο Πρέσβης της Κίνας Dr Du Qiwen, ο οποίος υπογράμμισε τη θερμή υποστήριξη της Πρεσβείας σε όλες τις ανάλογες πρωτοβουλίες.

Ο Πρύτανης του ΑΠΘ επισκέφτηκε το Shangai International Studies University, με το οποίο υπέγραψε Συμφωνία Επιστημονικής Συνεργασίας, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος, όπως και η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ του Confucius Institute Headquarters (HANBAN) και του ΑΠΘ, η οποία προγραμματίζεται στο άμεσο μέλλον.

Έπειτα από εκδήλωση ενδιαφέροντος των κινέζικων Πανεπιστημίων, το ΑΠΘ προχώρησε άμεσα στη δημιουργία summer school ειδικά προσαρμοσμένου για Κινέζους φοιτητές, στους θεματικούς άξονες: αρχαία Φιλοσοφία, Ιστορία και Αρχαιολογία, Αρχαία Τραγωδία, Περιβαλλοντικές Σπουδές – Οικολογία, Αρχαίες Τεχνολογίες, Αρχιτεκτονική και Μυθολογία, Ελληνική γλώσσα. Οι Κινέζοι φοιτητές θα φιλοξενηθούν στην πανεπιστημιακή κατασκήνωση της Καλάνδρας το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου.

Προγραμματίζεται μεγάλο Ελληνο-Κινεζικό Συνέδριο το 2014 σε συνεργασία με την Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών, το κορυφαίο ακαδημαϊκό ερευνητικό ίδρυμα της Κίνας στους τομείς των κοινωνικών επιστημών.