27 χρόνια μετά το Τσερνόμπιλ οι αντιδραστήρες του παίρνουν παράταση!

chernobyl-008.jpg

Με τη συμπλήρωση είκοσι επτά χρόνων από το πυρηνικό ατύχημα στο Τσέρνομπιλ, οι επιπτώσεις του παραμένουν τραγικές και συνεχίζουν να γίνονται αισθητές. Κι όμως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει χρηματοδότηση για την επέκταση ζωής των παρωχημένων πυρηνικών αντιδραστήρων στην Ουκρανία. >>>

 

Το γεγονός καταγγέλλουν οι Οικολόγοι Πράσινοι, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι αυξάνεται ουσιαστικά ο κίνδυνος ενός νέου πυρηνικού επεισοδίου.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) έχει ήδη εγκρίνει 300 εκατ. € χρηματοδότηση, ενώ εκκρεμεί η έγκριση της Ευρατόμ για ισόποσο ποσό. “Το πρόγραμμα αυτό βαπτίστηκε "ασφάλεια των αντιδραστήρων", παρότι πρόκειται για παράταση στη διάρκεια ζωής και λειτουργίας τους. Η σκοπιμότητά του  βρίσκεται στο γεγονός ότι η ΕΕ έχει χρηματοδοτήσει γραμμές υψηλής τάσης μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από την Ουκρανία, ώστε κυνικά να επωφελείται από φθηνές εισαγωγές πυρηνικής ηλεκτρικής ενέργειας, χρηματοδοτώντας ένα νέο Τσέρνομπιλ και παραγνωρίζοντας τους τεράστιους κινδύνους”, υποστηρίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι και οι Ευρωπαίοι Πράσινοι απαιτούν από τους αρμόδιους Επιτρόπους της ΕΕ Günter Oettinger και Stefan Füle να ακυρώσουν άμεσα το πρόγραμμα και να στρέψουν τα κονδύλια αυτά σε βιώσιμα ενεργειακά συστήματα που βασίζονται σε ανανεώσιμες πηγές.

Για τους Οικολόγους Πράσινους, “η εναλλακτική λύση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, σε συνδυασμό με την πρόοδο της τεχνογνωσίας στην εξοικονόμηση ενέργειας, είναι πλέον σε θέση να αντιμετωπίσουν τόσο τις ενεργειακές ανάγκες, όσο και να περιορίσουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής”. Θεωρούν, δε, “παράλογο και ακατανόητο να εμμένουμε στην ακριβή και επικίνδυνη πυρηνική ενέργεια”.

Σχόλια