thalassia_sigkoinonia_01.jpg
Σε νέα θεμέλια επιχειρούν οι φορείς της Θεσσαλονίκης να «στήσουν» τη θαλάσσια αστική συγκοινωνία, ένα από τα έργα που έχουν εξαγγελθεί επανειλημμένα, ωστόσο δεν μπόρεσε να προχωρήσει >>>

 

Στο «παιχνίδι» μπαίνει πλέον ως φορέας υλοποίησης η Εγνατία Οδός ΑΕ, η οποία θα αναλάβει να κινήσει τις διαδικασίες για την εκπόνηση των μελετών, αλλά και για την αδειοδότηση της παραχώρησης αιγιαλού από τις αρμόδιες υπηρεσίες, που αποτελεί προϋπόθεση για να πραγματοποιηθεί το έργο, που θα «ενώσει» με καραβάκια τη Θεσσαλονίκη με την Περαία.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, που έχει αναλάβει το συντονισμό των ενεργειών, αποφάσισε να υπογραφεί σύμβαση συνεργασίας μεταξύ της Εγνατίας Οδού ΑΕ και των τριών δήμων Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς και Θερμαϊκού, ώστε να ξεκινήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες για την εκπόνηση των μελετών για τις πέντε στάσεις, ώστε ο κεντρικός δήμος να εξασφαλίσει τις 500.000 ευρώ που απαιτούνται από το ΕΣΠΑ ή το Πράσινο Ταμείο.

«Αγκάθι», πάντως, είναι η έκδοση των αδειών για τη χρήση του αιγιαλού, ώστε να κατασκευαστούν οι στάσεις, καθώς οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες, ενώ εμπλέκονται τρεις διαφορετικές υπηρεσίες. Συγκεκριμένα για τις τρεις στάσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης, αρμόδια είναι η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, ενώ για την Καλαμαριά το ΤΑΙΠΕΔ και για την Περαία το Λιμενικό Ταμείο. Εφόσον εξασφαλιστούν οι άδειες και ολοκληρωθούν οι μελέτες, θα υποβληθεί πρόταση για χρηματοδότηση της υλοποίησής τους και την κατασκευή των προβλητών επίσης από το ΕΣΠΑ 2014 - 2020 ή το Πράσινο Ταμείο, ενώ θα ακολουθήσει διαγωνισμός για την ανάδειξη της εταιρίας που θα αναλάβει να προμηθευτεί τα πλοία και να λειτουργήσει το έργο. Μάλιστα, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Γιώργος Τσαμασλής εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το ΕΣΠΑ θα χρηματοδοτήσει το έργο, το οποίο κοστολογείται στα 8,26 εκ. ευρώ, καθώς πρόκειται για κατασκευή και όχι επιδότηση συγκοινωνιακού μέσου. Ακόμα, όμως, και στην περίπτωση που δε συμβεί αυτό, ανακοίνωσε ότι θα καλυφθεί από πόρους της Περιφέρειας, οι οποίοι θα είναι διαθέσιμοι για μεγάλα έργα από την ερχόμενη χρονιά.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και με τα πιο αισιόδοξα σενάρια τα καραβάκια δε θα αρμενίσουν στο Θερμαϊκό πριν από την επόμενη διετία..