Το «πράσινο φως» για την οριζόντια μείωση των συντελεστών του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτημένων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) κατά 15% αναμένεται να δώσουν σήμερα στις 12 το μεσημέρι στον υπουργό Οικονομικ
ών Γιάννη Στουρνάρα οι Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ). >>>

Τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ έχουν δεχθεί τα περισσότερα από τα επιχειρήματα που έχει καταθέσει η κυβέρνηση για το θέμα και δεν έχουν αντιρρήσεις για την εφαρμογή του μειωμένου ΕΕΤΗΔΕ που θα εισπραχθεί από το Σεπτέμβριο 2013 με την ονομασία Ενιαίος Φόρος Ακινήτων.

Από την οριζόντια μείωση των συντελεστών που θα ισχύσει για όλα ανεξαρτήτως τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα χωρίς πλαφόν αντικειμενικής αξίας ή τετραγωνικών μέτρων θα προκύψει απώλεια εσόδων περίπου 250 εκατ. ευρώ.

Ενδεικτικά ιδιοκτήτης ακινήτου που κτίστηκε προ 14ετίας, 110 τετραγωνικών μέτρων σε περιοχή με τιμή ζώνης 1.001 -1.500 ευρώ το τετραγωνικό πλήρωσε για το 2012 ΕΕΤΗΔΕ 632,5 ευρώ. Με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων θα πληρώσει φόρο 537 ευρώ, δηλαδή κατά 94,8 ευρώ λιγότερα.

Η κυβέρνηση σύμφωνα με το in.gr έχει προτείνει τα εξής τρία ισοδύναμα μέτρα για να καλυφθεί αυτή η απόκλιση:

- Την αύξηση του συντελεστή για τα ακίνητα που βρίσκονται εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών, μέτρο πάντως που αναμένεται να επιβαρύνει σημαντικά πολλούς φορολογούμενους με ακίνητα στις περιοχές αυτές καθώς θα κληθούν να πληρώσουν έως και διπλάσιο φόρο.

-Την αύξηση των χαμηλών συντελεστών που εφαρμόζουν αρκετοί δήμοι για τον υπολογισμό του ΕΕΤΗΔΕ.

-Την επιβολή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων στα ενοίκια που ενοικιάζει από ιδιώτες το δημόσιο, χωρίς όμως να εισπράττει το ΕΕΤΗΔΕ.