earth1.jpg

Έρευνα που «ενδέχεται να εξελιχθεί σε αντιτρομοκρατική», όπως ανέφερε, ξεκίνησε το FBI για τις φονικές εκρήξεις στο Μαραθώνιο της Βοστώνης, ενώ τουλάχιστον τρεις άνθρωποι -ανάμεσά τους >>>

ένα οκτάχρονο παιδί- έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους και άλλοι 17 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Ο αριθμός των τραυματιών έχει ανέβει στους 144. Η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι ερευνάται ένα διαμέρισμα για την υπόθεση. Συνολικά τέσσερις εκρηκτικοί μηχανισμοί βρέθηκαν γύρω από τη γραμμή τερματισμού, δύο από τους οποίους εξουδετερώθηκαν.

Η διπλή έκρηξη στο μαραθώνιο της Βοστώνης βρίσκεται στην κορυφή της ειδησεογραφίας ανά τον κόσμο: Οι αμερικανικές αρχές αποφεύγουν πολύ προσεκτικά να αναφερθούν σε τρομοκρατία, αλλά οι ανησυχίες πως επρόκειτο για νέο τρομοκρατικό χτύπημα είναι έκδηλες στα πρωτοσέλιδα.

Η διπλή έκρηξη στο Μαραθώνιο της Βοστώνης έχει προκαλέσει ανησυχία και στην ανατολική όχθη του Ατλάντικού: Εκτός από το Λονδίνο, που επανεξετάζει τα μέτρα ασφαλείας ενόψει του δικού του μαραθωνίου την Κυριακή, και το Παρίσι κάλεσε τις γαλλικές δυνάμεις ασφαλείας και τους πολίτες να βρίσκονται σε επαγρύπνηση.

«Η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει την απόλυτη καταδίκη και τον αποτροπιασμό της για τη βάρβαρη επίθεση στο Μαραθώνιο της Βοστώνης. Είναι επίθεση ενάντια σε όλους μας. Ενάντια στο συμβολισμό του Μαραθωνίου και τις αξίες που πρεσβεύει. Αυτές τις δύσκολες ώρες, οι σκέψεις μας είναι με τους τραυματίες και τους συγγενείς των θυμάτων. Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό σας» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Δ.Αβραμόπουλος.

Την καταδίκη του για την τραγωδία στη Βοστώνη εξέδρασε ο ρώσος πρόεδρος, λέγοντας πως πρόκειται για «βάρβαρο έγκλημα», εκφράζοντας τα συλληπητήριά του στον αμερικανό ομόλογό του και τονίζοντας πως «ο αγώνας εναντίον της τρομοκρατίας απαιτεί τον ενεργό συντονισμό της διεθνούς κοινότητας». Σοκαρισμένο δηλώνει το Βερολίνο, για την απόλυτη αλληλεγγύη του στην Ουάσινγκτον διαβεβαιώνει το Παρίσι. «Αποκρουστικά» τα γεγονότα, λέει ο ΓΓ του ΟΗΕ.


«Η αυτοδίκαιη αργία δεν αφορά το σύνολο των πειθαρχικών υποθέσεων που εκκρεμούν, και κυρίως δεν αφορά απλές παραβάσεις του υπαλληλικού κώδικα, για τις οποίες αρμόδια να αποφασίσουν είναι τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα». Αυτό διευκρινίζει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.


Με νομοθετική ρύθμιση και έκδοση ερμηνευτικής εγκυκλίου επισπεύδει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης τις συνεδριάσεις των πειθαρχικών συμβουλίων ώστε να τεθούν εκτός Δημοσίου οι υπάλληλοι που κατηγορούνται για σοβαρά ποινικά αδικήματα.

Το υπουργείο θα καταθέσει εντός των επόμενων ημερών τροπολογία στη Βουλή στην οποία θα προβλέπεται ότι υποθέσεις υπαλλήλων που κατηγορούνται για σοβαρά ποινικά αδικήματα ή έχουν κριθεί προφυλακιστέοι από τη δικαιοσύνη θα μπορούν να παραπεμφθούν με το ερώτημα της οριστικής παύσης και της αποχώρησής τους από το Δημόσιο. Ενστάσεις θα μπορούν να κατατεθούν μόνο στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ξεπερνώντας το χρονοβόρο στάδιο του δευτεροβάθμιου πειθαρχικού οργάνου.

Σύμφωνα με το Έθνος, η ερμηνευτική εγκύκλιος με την οποία θα παρέχονται οδηγίες για την αποτελεσματικότερη λειτουργία των πειθαρχικών συμβουλίων θα κοινοποιηθεί στις υπηρεσίες τις επόμενες ημέρες.

Στην εγκύκλιο θα δίνονται οδηγίες για τη σαφή περιγραφή των πειθαρχικών αδικημάτων και θα ζητείται να κατατίθενται πλήρεις φάκελοι για κάθε υπόθεση προκειμένου να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στην εκδίκαση των υποθέσεων.


Μετά από ενημέρωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου για την συνέχιση αναστολής διαπραγμάτευσης και σχετικού αιτήματός της, το Χρηματιστήριο Αθηνών αποφάσισε όπως συνεχίσει την αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζας (CPB) μέχρι και τις 31 Μαΐου.


Για νομιμοποίηση από την πίσω πόρτα στο φακελάκι και στο γρηγορόσημο μίλησε ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής, σχολιάζοντας τη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης στην οποία αναφέρεται πως δεν συνιστά δωροδοκία η απλή υλική παροχή προς έκφραση ευγνωμοσύνης.

Όπως δήλωσε ο κ. Ρακιντζής στον ANT1, η διάταξη αυτή θα οδηγήσει σε παραγραφή αδικημάτων, καθώς «και μία μέρα να ισχύει ο νόμος, παραγράφονται τα προηγούμενα αδικήματα».

Πάντως, το υπουργείο Δικαιοσύνης υποστηρίζει ότι η ρύθμιση δεν αφορά στο γνωστό «φακελάκι» ή παροχές σε χρήμα, αλλά περιορίζεται σε δώρα μικρής και συμβολικής αξίας.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο χαρακτηρίζει «αδικαιολόγητο το θόρυβο που προκλήθηκε» για το επίμαχο θέμα και υπογραμμίζει ότι η διάταξη αυτή «έχει πιο στενά όρια και από αυτά που έχει ήδη δεχθεί ο Άρειος Πάγος (με την απόφαση 540/1990), αλλά και όσα ασπάζεται η πλούσια θεωρία της ποινικής επιστήμης».


Προσωπικό κωδικό ασφαλείας θα μπορούν από σήμερα, Τρίτη και μέχρι τις 26 Απριλίου να λάβουν από τα σχολεία τους όλοι οι υποψήφιοι των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων για την υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου και την υπαγωγή τους στις ειδικές περιπτώσεις.


Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν, αυτήν την ώρα, έξω από το υπουργείο Παιδείας, δάσκαλοι και καθηγητές. Αντιδρούν στις απολύσεις, στην κατάργηση οργανικών θέσεων, στις υποχρεωτικές μεταθέσεις, στις συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολείων και στην αύξηση του ωραρίου.


Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν αύριο, Τετάρτη τα δημόσια νοσοκομεία, μετά την απόφαση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) για 24ωρη απεργία και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) για εξάωρη πανελλαδική στάση εργασίας από τις 9 το πρωί ώς τις 3 το μεσημέρι.


Σε νέες επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας προχωρά και αυτή την εβδομάδα η ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Συγκεκριμένα, από σήμερα Τρίτη έως και την Πέμπτη οι συρμοί του ΟΣΕ θα παραμείνουν ακινητοποιημένοι από τις 8 μ.μ. έως τα μεσάνυχτα, με αποτέλεσμα να υπάρξουν τροποποιήσεις στα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών.


Κατεπείγουσα πειθαρχική προκαταρκτική έρευνα διέταξε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, μετά από επώνυμη καταγγελία που απεστάλη στο υπουργείο για χρήση βίας σε βάρος κρατουμένων κατά τον τελευταίο έλεγχο σε πτέρυγα των φυλακών Γρεβενών. Η έρευνα θα διενεργηθεί από τον αρμόδιο εισαγγελέα. Να σημειωθεί ότι, κατά την έρευνα, βρέθηκε ένα αυτοσχέδιο μαχαίρι, τέσσερα κινητά τηλέφωνα και μια σακούλα με άσπρη σκόνη, που στάλθηκε, για εξετάσεις, στα εργαστήρια της αστυνομίας.


Πέντε έργα των σπουδαίων ελλήνων καλλιτεχνών Κωνσταντίνου Βολανάκη, Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα και Νικόλαου Γύζη περιλαμβάνονται στη δημοπρασία ευρωπαϊκών έργων του 19ου αιώνα, που θα πραγματοποιήσει στις 23 Μαΐου ο Οίκος Sotheby's στο Λονδίνο.

Αναφορικά με τις ελληνικές συμμετοχές, στη δημοπρασία το έργο του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα «Νυχτερινή Ύδρα» έχει την υψηλότερη αρχική εκτίμηση μεταξύ 35.200 ευρώ και 59.000 ευρώ.

Με την ίδια εκτίμηση συμμετέχει στη δημοπρασία το έργο «Νύχτα Έξω από Εκκλησία», επίσης του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα.


Στο νοσοκομείο νοσηλεύονται δύο τουρίστες, ένας Πολωνός και μία Κινέζα, οι οποίοι δέχτηκαν επίθεση από ελέφαντα στο Εθνικό Πάρκο Κρούγκερ της Νότιας Αφρικής.

Όπως ανέφερε εκπρόσωπος του πάρκου, ο ελέφαντας πλησίασε το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν οι δύο τουρίστες και το αναποδογύρισε.

Ο άνδρας από την Πολωνία νοσηλεύεται με σπασμένα πλευρά, ενώ η Κινέζα δεν έχει σοβαρά τραύματα.