earth1.jpg

Πράσινο φως για την ταχεία εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, με την έγκρισή της από το Eurogroup, δίνει η τρόικα με ανακοίνωσή της. Στην >>>

ανακοίνωση επισημαίνεται ότι υπήρξε συμφωνία για το χαράτσι των ακινήτων, που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ, μέχρι το τέλος του 2013, ενώ τονίζεται ότι με τα 50 δισ. ευρώ που θα δοθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών διασφαλίζεται η ασφάλεια του συστήματος και των καταθέσεων.

Την είδηση ανακοίνωσε πρώτος ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας. Στη συνέχεια, πρόσθεσε πως «στόχος είναι να αποκτήσουμε πρωτογενές πλεόνασμα από εφέτος [...] ώστε να ζητήσουμε μια δραστική μείωση του δημοσίου χρέους». Αναφερόμενος στην κυπριακή κρίση, σημείωσε ότι δεν θα μεταβάλει το μακροοικονομικό σενάριο για την Ελλάδα.

Ξεκινώντας την ομιλία του στο συνέδριο, ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν, επιβεβαίωσε την επίτευξη συμφωνίας, χαρακτηρίζοντας το γεγονός ως «καλά νέα».

------------------------>>>-------------------------

Η συμφωνία προβλέπει την απόλυση περίπου 15.000 δημοσίων υπαλλήλων έως τα τέλη του 2014, με τις πρώτες 4.000 απομακρύνσεις έως τα τέλη του Δεκεμβρίου.

Για τις οφειλές προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία προβλέπονται απεριόριστος αριθμός δόσεων για χρέη έως 5.000 ευρώ, 48 δόσεις για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ και εμπράγματες εγγυήσεις για χρέη άνω των 300.000 ευρώ.

-------------------------->>>----------------------------

Ανάσα σε χιλιάδες μικροοφειλέτες του Δημοσίου που είναι αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις δίνει νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Το νομοσχέδιο αναμένεται να περιλαμβάνει δύο βασικές παρεμβάσεις: θα προβλέπεται ότι δεν θα ασκείται ποινική δίωξη για οφειλές έως 10.000 ευρώ και θα χαρακτηρίζει ως μη εισπράξιμες αρχικές οφειλές έως 200 ευρώ, περιλαμβανομένων και των προσαυξήσεων.

------------------------>>>--------------------------------

Αυστηρές θα είναι από σήμερα, Δευτέρα, οι κυρώσεις για τους οδηγούς που κυκλοφορούν με ανασφάλιστα οχήματα. Με την ψήφιση σχετικού νόμου γίνεται πλέον δυνατή η αξιοποίηση της διασταύρωσης των στοιχείων που διατηρεί το υπουργείο Οικονομικών και του αρχείου ασφαλισμένων οχημάτων των ασφαλιστικών εταιρειών.

-------------------------------->>>--------------------------

Έρευνα για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να διαχειριστούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, θα ζητήσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις βασικές τράπεζες που θα συμμετάσχουν στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης. Αυτό επισημαίνει η Τράπεζα της Ελλάδος, σε έγγραφό της που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

---------------------------------->>>--------------------------

Σημαντική πτώση της τάξης του 8% στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους δείχνουν τα επίσημα στοιχεία. Ωστόσο η υποχώρηση της κατανάλωσης, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, είναι στην πραγματικότητα μικρότερη καθώς στα μεγέθη που καταμετρώνται δεν περιλαμβάνεται η παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές (κυρίως φωτοβολταϊκά) που συνδέονται στο δίκτυο χαμηλής τάσης, που έχουν παρουσιάσει αλματώδη ανάπτυξη ειδικά τον τελευταίο χρόνο.

----------------------------->>>--------------------------

Οι μεγάλες περικοπές στην Ευρώπη, πέρα από τις επιπτώσεις στο οικονομικό επίπεδο των πολιτών, συνιστούν παράλληλα και ένα πείραμα πάνω στην υγεία των ανθρώπων με άγνωστες συνέπειες για το μέλλον, όπως υποστηρίζει το «New Scientist». Η μείωση των δαπανών για πρόληψη και περίθαλψη σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις του στρες και της διαρκούς ανησυχίας για το μέλλον είναι ο «τοξικός συνδυασμός», σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό.

------------------------------>>>-----------------------------------

Στην τελική ευθεία για τη διεξαγωγή του συνεδρίου έχει εισέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ, με την ηγεσία να ξεπερνά -προς το παρόν τουλάχιστον- μία ευθεία σύγκρουση με την Αριστερή Πλατφόρμα. Στη συνεδρίαση της ΚΕ εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το κείμενο της πολιτικής απόφασης για την πολιτική του κόμματος το επόμενο διάστημα, ενώ παράλληλα απορρίφθηκαν οι τροπολογίες της Αριστερής Πλατφόρμας για τα ζητήματα του ευρώ και των συνεργασιών.

--------------------------->>>-------------------------------------

Νέα σελίδα επιδιώκει να γυρίσει το ΠΑΣΟΚ αμέσως μετά την αποχώρηση της τρόικας, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να ετοιμάζεται να θέσει άμεσα το ζήτημα της αλλαγής προσώπων στο κυβερνητικό σχήμα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συγκαλεί, αύριο το μεσημέρι, κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας προκειμένου να μιλήσει για την νέα αρχή που πρέπει να κάνει το κόμμα.

--------------------------->>>------------------------------------

Τη γραμμή της Αλέκας Παπαρήγα, η οποία αποχώρησε από το τιμόνι του ΚΚΕ μετά από 22 χρόνια, θα ακολουθήσει ο νέος γενικός γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας. Μερικοί, μάλιστα, βλέπουν να ανεβαίνουν ακόμη περισσότερο οι τόνοι κατά της Κουμουνδούρου, καθώς ο κ. Κουτσούμπας είναι γνωστός για τις σκληρές τοποθετήσεις του εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Η απερχόμενη γενική γραμματέας θα συνεχίσει να δίνει τις μάχες εντός Κοινοβουλίου ως επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ.

----------------------------------------->>>----------------------------------------

Οικογενειακή τραγωδία σημειώθηκε στο κέντρο της Κοζάνης, όταν ένας 49χρονος με ψυχολογικά προβλήματα σκότωσε με μαχαίρι την 73χρονη μητέρα του μέσα στο σπίτι της. Ο δράστης φέρεται να είχε συνεχή φραστικά επεισόδια τις τελευταίες μέρες με την ηλικιωμένη γυναίκα, πριν την κατακρεουργήσει. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, η άτυχη γυναίκα έφερε πολλαπλά τραύματα στο άψυχο σώμα της.

---------------------------------------------->>>-------------------------------------

Δωρεάν μετρήσεις σακχάρου, αρτηριακής πίεσης, ακρόαση καρδιάς και πνευμόνων καθώς και συμβουλευτική παρέχουν στους δικαιούχους του Κοινωνικού Παντοπωλείου «ΜΑΖΙ Με αλληλεγγύη ζούμε ισότιμα» τα μέλη της Επιστημονικής Εταιρείας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας (ΕΕΦΙΕ) - Παράρτημα Θεσσαλονίκης. Οι εξετάσεις θα διαρκέσουν από σήμερα, Δευτέρα, μέχρι τις 16 Μαϊου, από τις 18:45 έως τις 21:30.

---------------------------------->>>--------------------------

Σειρά επιθέσεων, κυρίως βομβιστικών, συντάραξε διάφορες πόλεις σε όλη την ιρακινή επικράτεια της Δευτέρα, στοιχίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον 27 ανθρώπους. Τα περιστατικά έρχονται ενώ η χώρα ετοιμάζεται αυτήν την εβδομάδα για τις πρώτες εκλογές μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, κρίσιμο τεστ για την ικανότητα των ιρακινών δυνάμεων να επιτηρούν την ασφάλεια.