diamartyria_enith_ippokrateio_20101123_01.jpg

Επιστολή προς τον πρωθυπουργό, τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, καθώς και τον υπουργό Υγείας, συνυπογράφουν 123 πανεπιστημιακοί και ιατροί. Με αυτήν διαμαρτύρονται για >>>

την κατάσταση της Υγείας στη χώρα, μετά την επιβολή των επιταγών της τρόικας.

Όπως επισημαίνουν, η επιστολή “αποτελεί μια προσπάθεια Ελλήνων πανεπιστημιακών και ιατρών να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την σημερινή κατάσταση στον τομέα της Δημόσιας Υγείας στην Ελλάδα”. Υποστηρίζουν ότι “η πατρίδα μας έχει περιέλθει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και βάλλεται συνεχώς σε καθημερινή βάση από εξωγενείς αλλά και από ενδογενείς παράγοντες, ενώ η κατάσταση χειροτερεύει ημέρα με την ημέρα”. Χαρακτηρίζουν “παράλογες” τις πιέσεις της Τρόικας στις οποίες υπακούει η κυβέρνηση και παραθέτουν μια σειρά από αριθμούς:

“Οι διάφορες κυβερνήσεις των κομμάτων που τώρα συγκυβερνούν, έχουν «κατορθώσει» να μειώσουν το ΑΕΠ κατά 25% και να οδηγήσουν την Χώρα στην βαθύτερη και μεγαλύτερης διάρκειας οικονομική καταβαράθρωση στην ιστορία του δυτικού κόσμου.  Κατά την ίδια χρονική περίοδο, το δημόσιο χρέος εκτινάχθηκε από το 109% στο 170% του ΑΕΠ, η ανεργία αυξήθηκε από το 8% στο 27%, η ανεργία των νέων κατέχει πλέον το παγκόσμιο ρεκόρ του 58% και το οικογενειακό εισόδημα έχει μειωθεί περισσότερο από 40%, γεγονός που οδηγεί σε πρωτοφανή πληθώρα οικογενειών και ατόμων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας”, τονίζουν.

Ειδικά για το σύστημα Υγείας στην Ελλάδα, υποστηρίζουν ότι “πλήττεται δραματικά”. Μιλούν για “πολιτική της υποτέλειας που ακολουθεί η κυβέρνηση” που οδηγεί σε λουκέτα τα νοσοκομεία και στην υποχρέωση των ασφαλισμένων να πληρώνουν για αναλώσιμα, για ιατρικές εξετάσεις και για εγχειρήσεις. 

Επίσης, όπως υπογραμμίζουν, “πολλοί φτωχοί συνταξιούχοι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να παραιτηθούν από ζωτικά φάρμακα, που είναι απαραίτητα για την επιβίωσή τους, και από την παρακολούθηση της κατάστασης της υγείας τους, προκειμένου να καλύψουν την απαραίτητη τροφή και θέρμανση”.

Θέτουν θέμα μετανάστευσης των γιατρών (“περισσότεροι από 4000 αξιόλογοι Έλληνες ιατροί αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό ένεκα τής απογοήτευσής τους από την Ελληνική πραγματικότητα”) και καλούν την κυβέρνηση “να διατηρήσει και να υπερασπιστεί την Αξία της Υγείας.  Όχι πια άλλες εκπτώσεις στην οικονομική, υλική, επιστημονική και ερευνητική υποστήριξη των Νοσοκομείων, τόσο στις μεγαλουπόλεις, όσο και στην περιφέρεια, είτε πρόκειται για το οποιοδήποτε μικρό ή μεγάλο νησί, είτε για οποιαδήποτε απομακρυσμένη περιοχή της Ηπειρωτικής Ελλάδος.  Όχι στον υποβιβασμό των περιφερειακών Νοσοκομείων σε Κέντρα Υγείας”, προσθέτουν.

Ζητούν διατήρηση και τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων νοσοκομείων, αποκατάσταση της προσήκουσας ιατρικής κάλυψης ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, παροχή κινήτρων για την λειτουργική γεωγραφική κατανομή των γιατρών, αρμόζουσα αμοιβή για γιατρούς, νοσηλευτές, εργαστηριακούς επιστήμονες και τεχνικούς, εφαρμογή πολιτικών που θα βοηθήσουν στην άμεση διαθεσιμότητα φαρμακευτικών προϊόντων, αναλωσίμων, εργαστηριακών προμηθειών και συσκευών.

Και υπογραμμίζουν απευθυνόμενοι στους κ.κ. Σαμαρά, Βενιζέλο, Κουβέλη και Αβραμόπουλο: “Δεν έχετε δικαίωμα να «εξαγοράζετε πίστωση» με την υποβάθμιση της υγείας και με τον θάνατο πολλών συμπατριωτών μας. Έχετε την υποχρέωση να πείτε ΟΧΙ στα μη εκλεγμένα και μη αντιπροσωπεύοντα τον λαό μέλη της Τρόικας, όταν οι απαιτήσεις τους οδηγούν στην καταστροφή της Πατρίδας μας”.

Μπορείτε να δείτε το πλήρες κείμενο της επιστολής με κλικ εδώ.