Την πώληση και στα σουπερμάρκετ των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων ζήτησε η τρόικα από τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζο, ο οποίος απέρριψε την πρόταση, η οποία άλλωστε δεν αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση. >>> 
Ειδικότερα, το θέμα έθεσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην τρόικα Ματίας Μορς, με την αιτιολογία πως το ποσοστό εκπτώσεων που θα κερδηθεί από την ευρεία διάθεση τους θα περάσει τελικά και στους καταναλωτές.
Επίσης οι εκπρόσωποι των δανειστών κάλεσαν το υπουργείο Υγείας να επισπεύσει τη διαδικασία αποπληρωμής των οφειλών του ΕΟΠΥΥ, ώστε μέσα στο 2013 ο οργανισμός να αποκτήσει ταμειακή ρευστότητα.

«Έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2013, θα έχουν εξοφληθεί όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές» απάντησε η ελληνική πλευρά.

Επιπλέον, ζητήθηκε οι εισφορές να πηγαίνουν κατευθείαν στον ΕΟΠΥΥ και όχι μέσω των ταμείων, που είναι στον Οργανισμό.
Πάντως, το κλίμα στη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με την τρόικα, η οποία διήρκεσε περισσότερο από 2,5 ώρες, ήταν καλό, με τον Ματίας Μορς μάλιστα να φέρεται ότι δήλωσε πως οι στόχοι έχουν επιτευχθεί και αν η εφαρμογή του προγράμματος συνεχιστεί σε αυτό το ρυθμό την επόμενη φορά «δεν θα έχουμε θέμα να συζητήσουμε».

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι οι συνέπειες της κρίσης θέτουν σε δοκιμασία τις αντοχές του ΕΣΥ, αλλά «ανταποκρινόμαστε στην αυξανόμενη ζήτηση υπηρεσιών υγείας, με υπευθυνότητα και πληρότητα, παρά τις δυσμενείς δημοσιονομικές συνθήκες. Είμαστε στον ορθό δρόμο και συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα».