oryxeio_xrysou_01.jpg
“Οι μονοκαλλιέργειες στη Χαλκιδική θα δημιουργήσουν νέο περιβάλλον Πτολεμαΐδας, όπως έγινε με το λιγνίτη” υποστηρίζει ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων >>>

 

Σοβαρότατο χαρακτήρισε ο εκpρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Θανάσης Παπακωνσταντίνου, το ότι ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας, «έχει εκτραχυνθεί βάναυσα και δεν τον μαζεύει κάποιος», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να δημιουργήσει «συνθήκες συλλογικής ευθύνης», με τον τρόπο που η αστυνομία διενεργεί τις έρευνες στην Ιερισσό, κάτι που, πρόσθεσε, είχε «άδοξο αποτέλεσμα».

Υποστήριξε ότι η εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές θα ΄ναι «καταστροφική για τη βιωσιμότητα της περιοχής», υπογράμμισε πως «λείπει παντελώς ο σχεδιασμός για να πετύχουμε αειφόρο ανάπτυξη» και ισχυρίστηκε πως δραστηριότητες του είδους εντάσσονται «στην κατηγορία των πολύ επικίνδυνων εξορύξεων» κι έχουν σημειωθεί σοβαρά ατυχήματα στο παρελθόν.

Έκανε λόγο για μονοκαλλιέργειες στην περιοχή και, μιλώντας για όσα έγιναν στη δυτική Μακεδονία με την εξόρυξη λιγνίτη, είπε πως είναι κι αυτός ένας λόγος για την ανεργία που πλήττει την περιοχή αφού «δεν μπορεί να ασχοληθεί κάποιος με κάτι άλλο.

Επισήμανε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά να φθάσει σε ποσοστό 20% η διείσδυση σε νέους τρόπους παραγωγής ενέργειας, να είναι στο 20% η εξοικονόμηση της ενέργεια και να μειωθούν κατά 20% οι ρύποι από τέτοιου είδους δραστηριότητες και πως, αν η χώρα μας δεν πετύχει τα νούμερα αυτά, κινδυνεύει με πρόστιμα. Έφερε το παράδειγμα της Δανίας, που απαγορεύει τη χρήση ορυκτών καυσίμων σε νέες κατασκευές από 1 Ιανουαρίου 2013 κι υπογράμμισε πως, ένας λόγος που «φουσκώνουν» οι λογαριασμοί της ΔΕΗ είναι και το τιμολόγιο των ρύπων. «Δεν είναι μόνον οικολογικός, αλλά και οικονομικός ο λόγος που μας οδηγεί στη σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και το συνδυασμό ανανεώσιμων πηγών στην παραγωγή ενέργειας», κατέληξε ο κ. Παπακωνσταντίνου.