anthimos_04.jpg
Συνέντευξη του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης στο aggelioforos.gr – Τι επαναλαμβάνει για την εκκλησιαστική περιουσία >>>

 

Για τις σχέσεις του, με τον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης, καταδικασμένο και έγκλειστο στις Δικαστικές Φυλακές Διαβατών, Βασίλη Παπαγεωργόπουλο και τον καταδικασμένο, για παράβαση καθήκοντος κι έκπτωτο περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας, Παν. Ψωμιάδη, μιλά σε συνέντευξή του, στο aggelioforos.gr, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος.

Στην ερώτηση για τις σχέσεις του αυτές, απαντά: “Για τον τέως δήμαρχο, υπάρχει μια δικαστική απόφαση. Δε μου επιτρέπεται να την κρίνω. Ωστόσο, σε ανθρώπινο επίπεδο εκφράζω τη συμπάθειά μου και την πεποίθησή μου ότι, κατά την άσκηση των προηγούμενων καθηκόντων του, προσέφερε και στην πόλη και στην πατρίδα. Για τον Παναγιώτη Ψωμιάδη, το θέμα για το οποίο εξέπεσε του αξιώματός του αφορά μία μείωση προστίμου σε ένα βενζινοπώλη που είχε και προβλήματα υγείας. Θεωρώ αυτό που θεωρεί και η πλειοψηφία του κόσμου, ότι δεν έπραξε κάτι κακό. Ορισμένοι θεωρούν, επειδή έχουν δημοσιευτεί πολλές φωτογραφίες σε κοινές εκδηλώσεις που παρευρέθηκα με τον τέως δήμαρχο και τον τέως περιφερειάρχη, ότι υπάρχει μία ιδιαίτερη σχέση. Ο καθένας εκπροσωπούσε το θεσμό που υπηρετούσε και τίποτα περισσότερο”.

Ο παναγιότατος επαναλαμβάνει τη θέση του για την εκκλησιαστική περιουσία: “Δυστυχώς, δεν υπάρχει η περιουσία με την έννοια που φαντάζεται ο κόσμος. Να σας δώσω ένα παράδειγμα: η Μητρόπολη της Θεσσαλονίκης έχει στην περιοχή της 28 ακίνητα τα οποία ανήκουν όλα και τα διαχειρίζεται η Εκκλησία της Ελλάδος και όχι η τοπική μητρόπολη”, λέει.

Όσον αφορά τον πολιτικό όρκο, υπογραμμίζει πως “αυτήν τη στιγμή η πραγματικότητα είναι ότι, αν θέλει κάποιος, ορκίζεται στην Αγία Τριάδα. Αν δε θέλει, ορκίζεται στη συνείδησή του. Είναι ελεύθερη επιλογή και είναι σεβαστή. Δεν υπάρχει ίχνος σύγκρισης μεταξύ της θρησκευτικότητας της ελληνορθόδοξης πίστης με όσα ισχύουν στο Ισλάμ, ιδιαίτερα σε κάποιες ακραίες μορφές του”.