karnavali_volvi_01.jpg

Πλούσιες εκδηλώσεις σε όλο το νομό οργανώνουν οι κατά τόπους δήμοι – Πετάξτε τον χαρταετό σας και γευτείτε την παραδοσιακή λαγάνα >>>

 

Οι δήμοι του νομού προσφέρουν την ευκαιρία σε όλους να γιορτάσουν παραδοσιακά Κούλουμα: Με χαρταετούς, χαλβά, λαγάνα και… τσιπουράκι. Διαλέξτε:

Κούλουμα στον Κέδρινο Λόφο

Η αναβίωση των πατροπαράδοτων εθίμων βρίσκεται στο επίκεντρο εκδήλωσης για την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας 18 Μαρτίου 2013 που διοργανώνει η 3ηΔημοτική Κοινότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Δήμο Νεάπολης – Συκεών, για την αναβίωση των πατροπαράδοτων εθίμων. Η εκδήλωση θα γίνει στον Κέδρινο Λόφο(πλατεία Π. Τσάτρα).

Στους παραβρισκόμενους θα προσφερθούν παραδοσιακά εδέσματα υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής, ενώ θα συμμετέχει με τα χορευτικά του συγκροτήματα ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος 3ης Δημοτικής Κοινότητας «Οι Φίλοι της Παράδοσης».

Ώρα έναρξης: 10:00.

Νηστίσιμα Εδέσματα στην Τούμπα

Με παραδοσιακή μουσική και χορό, διοργανώνει εκδήλωση την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας 18 Μαρτίου 2013, η 4η Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον αύλειο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Τούμπας (Γρηγορίου Λαμπράκη – Κλεάνθους).  Στους παραβρισκόμενους θα προσφερθούν νηστίσιμα εδέσματα.

Στην εκδήλωση θα συμμετέχει ο Σύλλογος Έρευνας και Διάδοσης της Κρητικής παράδοσης «ΙΔΑΙΑ ΓΗ» με το δεκαμελές παραδοσιακό μουσικό συγκρότημα καθώς και τα χορευτικά συγκροτήματα των Πολιτιστικών Συλλόγων : Γουμένισσας ΟΙ ΠΑΙΟΝΕΣ, Η ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ, παραδοσιακό χορευτικό συγκρότημα των ΚΑΠΗ 4ηςΚοινότητας και το καλλιτεχνικό εργαστήρι Ιερού Ναού Αγίου Θεράποντα.

Ώρα έναρξης: 10:00.

Κούλουμα στο Άλσος της Νέας Ελβετίας

Πατροπαράδοτα έθιμα θα αναβιώσουν στο Άλσος της Νέας Ελβετίας την Καθαρά Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013, στην εκδήλωση για τα Κούλουμα που διοργανώνει η 5η Δημοτική Κοινότητα, στις 11:00. Στους παραβρισκόμενους θα διανεμηθούν παραδοσιακά εδέσματα υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής.

«Κούλουμα 2013» στην Τριανδρία

Την Καθαρά Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013, στον αύλειο χώρο του παλαιού 1ου και 4ου Δημοτικού Σχολείου (Τρικούπη 29 – Τζουμαγιάς), στις 11:00, θα πραγματοποιηθεί εορταστική εκδήλωση «Κούλουμα 2013».

Στην εκδήλωση την οποία διοργανώνει η Δημοτική Ενότητα Τριανδρίας θα προσφερθούν παραδοσιακά εδέσματα, ενώ θα πλαισιωθεί μουσικά από την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Επίσης, ξυλοπόδαροι θα μοιράζουν δώρα και μπαλόνια στα παιδιά που θα παραβρεθούν. Στην εκδήλωση θα συμμετέχει το 12ο Σύστημα Δασοπροσκόπων και η ομάδα Εθελοντών της Δημοτικής Ενότητας Τριανδρίας.

Παραδοσιακό γλέντι με ξεφάντωμα από το πρωί υπόσχεται ο Δήμος Καλαμαριάς την Καθαρά Δευτέρα. Στο πρώην στρατόπεδο Κόδρα, θα χαρείτε πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα και  σαρακοστιανά εδέσματα. Μπορείτε να πετάξετε τον χαρταετό σας, σε έναν χώρο χωρίς εκνευριστικά και επικίνδυνα καλώδια. Κι αν δεν έχετε, σας τον προσφέρει ο δήμος.

Εκατοντάδες κιλά φασόλια θα αρχίσουν από πολύ νωρίς να βράζουν και μαζί με λαγάνες, ντολμαδάκια και ποικιλία από διάφορα άλλα σαρακοστιανά που θα απλωθούν στο μεγάλο υπαίθριο τραπέζι θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν, όλοι όσοι βρεθούν εκείνη τη μέρα στην Καλαμαριά, έτσι όπως το απαιτεί άλλωστε και η παράδοση.

Γνωστοί οργανοπαίχτες με κλαρίνα, ούτι, γκάιντες, βιολιά, λαούτα, κρουστά και τρεις υπέροχες φωνές ο Γιάννης Κουλούσιας, η Ευγενία Μαυρομάτη και ο Χρήστος Χαλκιάς θα πλημμυρίσουν το χώρο με καλό παραδοσιακό και υπόσχονται να ικανοποιήσουν όλα τα γούστα.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει από τις 10.30 το πρωί και θα κρατήσει μέχρι αργά το μεσημέρι, στον ανοιχτό χώρο του πρώην στρατοπέδου Κόδρα.

Στον δήμο Νεάπολης – Συκεών το ξεφάντωμα θα κορυφωθεί την Καθαρά Δευτέρα με τις παραδοσιακές φασολάδες, λαγάνες και το χαλβά να συνοδεύονται με μουσική και χορό από τις 10 το πρωί. Στον Κέδρινο Λόφο, σε συνεργασία με τη Γ’ Δημοτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, στο ανοιχτό θέατρο στην περιοχή Στρεμπενιώτη στη Νεάπολη, στη Δενδροφυτεία Συκεών και στο Άλσος «Πατήρ Μεταξά» στα Πεύκα.

Τρία τραπέζια για τον εορτασμό της Καθαράς Δευτέρας στρώνει ο Δήμος Κορδελιού - Ευόσμου, προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους να γιορτάσουν τα κούλουμα και να διασκεδάσουν. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε τρία διαφορετικά σημεία του Δήμου, στο 1ο δημοτικό σχολείο Κορδελιού, στο πάρκο Αγαμέμνονος και στο πάρκο Προσκόπων, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους τους δημότες να γευτούν σαρακοστιανά εδέσματα και να απολαύσουν ένα ξεχωριστό πρόγραμμα με παραδοσιακή μουσική και χορούς.

Ο Δήμος Παύλου Μελά θα πραγματοποιήσει την Καθαρά Δευτέρα εκδήλωση στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά (Ι.Ν Αγίας Βαρβάρας), γλέντι με μουσική, παραδοσιακούς χορούς, παραδοσιακή φασολάδα και σαρακοστιανά εδέσματα. Μουσική και διανομή παραδοσιακών εδεσμάτων στις Δημοτικές Ενότητες: Πολίχνη: ΔΑΚ Πολίχνης- προέκταση Αγν. Στρατιώτη Ευκαρπία: Πλατεία Εκκλησίας Αγ. Κωνσταντίνου Πλατεία Ελευθερίας στην Άνω Ηλιούπολη (διανομή φασολάδας).

Παραδοσιακά έθιμα με έντονο λαογραφικό και όχι μόνο ενδιαφέρον αναβιώνουν τις ημέρες της Αποκριάς στο Δήμο Θέρμης. Την Καθαρά Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί το πέταγμα του αετού στο Φράγμα της Θέρμης με σαρακοστιανά, κέφι και παραδοσιακή μουσική.

Στο δήμο Βόλβης τα Κούλουμα θα γιορτασθούν στην κεντρική πλατεία του Άνω Σταυρού, από τις 10 το πρωί, με παραδοσιακή φασολάδα, χαλβά, λαγάνα και, φυσικά, χαρταετούς. Τις εκδηλώσεις οργανώνει ο Μορφωτικός Αθλητικός Σύλλογος “Αετός”.

Στο Καρναβάλι των Βασιλικών οι εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώνονται την Καθαρά Δευτέρα με τον παραδοσιακό γάμο, τη μεγάλη παρέλαση καρναβαλιστών, χορευτικά και το κάψιμο του καρνάβαλου.

Την Καθαρά Δευτέρα 18 Μαρτ 2013, στο δήμο Δέλτα θα πραγματοποιηθούν τέσσερις διαφορετικές εκδηλώσεις με σαρακοστιανά εδέσματα και τοπικά έθιμα στις παρακάτω Δημοτικές Κοινότητες, με πρωτοβουλία των τοπικών φορέων: Στα Κύμινα στο χώρο του ΚΑΠΗ στις 11, στα Νέα Μάλγαρα, επίσης στο χώρο του ΚΑΠΗ στις 11, στη Νέα Μαγνησία στο Μεγάλο Πάρκο από τις 11 και στη Σίνδο, στην αυλή του παλαιού δημοτικού στη συμμετοχή του Λαογραφικού Χορευτικού Συλλόγου "Ροκάδας", από 10.30 το πρωί.

Παραδοσιακή φασολάδα με μουσική, χορό και πολύ κέφι διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σουρωτής «Η Πηγή».