Δικάζεται για την υπόθεση της λίμνης Κορώνειας – Κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος >>>

 

Για παράβαση καθήκοντος κατ' εξακολούθηση δικάζεται αύριο, Πέμπτη 21 Μαρτίου, ο παυθείς Περιφερειάρχης Π. Ψωμιάδης και άλλοι παράγοντες της –τότε- νομαρχίας Θεσσαλονίκης. Κατηγορούνται ότι μείωσαν τα πρόστιμα εταιριών και βιομηχανικών μονάδων που ρύπαιναν τη λίμνη Κορώνεια.

Το κατηγορητήριο βασίστηκε στο πόρισμα των Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Τις καταγγελίες είχε κάνει ο περιφερειακός σύμβουλος Μιχάλης Τρεμόπουλος, των Οικολόγων Πράσινων, μετά τους μαζικούς θανάτους πουλιών στην Κορώνεια το 2007. Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες (Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Δ/νση Ανάπτυξης - Δ/νση Υγείας) μέχρι να ξεκινήσει ο έλεγχος από τους επιθεωρητές Περιβάλλοντος το 2008, εκτέλεσαν πλημμελώς τα καθήκοντά τους, μη προβαίνοντας σε εκτεταμένους ελέγχους και μη επιβάλλοντας τα αντίστοιχα προβλεπόμενα πρόστιμα. Ειδικά η Δ/νση Περιβάλλοντος για το χρονικό διάστημα 2004-2008 δεν επέβαλε κανένα πρόστιμο για περιβαλλοντικές παραβάσεις.

Όλες οι ενέργειες για την τήρηση της νομοθεσίας ξεκίνησαν μετά την έναρξη του ελέγχου των επιθεωρητών (2008).

Ειδικά ο Π. Ψωμιάδης κατηγορείται ότι δεν συγκρότησε τα προβλεπόμενα Κλιμάκια Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος, τα οποία θα έπρεπε να ελέγχουν την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων των επιχειρήσεων και να εισηγούνται τις κυρώσεις. Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι ο επανέλεγχος των βιομηχανιών που διέθεταν τα απόβλητά τους στη λίμνη Κορώνεια άρχισε με καθυστέρηση 18 μηνών, σύμφωνα με το Ειδικό Πρόγραμμα μείωσης της ρύπανσης της λίμνης από επικίνδυνες ουσίες. Επίσης, καθυστέρησε 14 έως 16 μήνες η επιβολή των προστίμων τα οποία εισηγήθηκαν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος μετά τη διενέργεια των ελέγχων τους στις επιχειρήσεις της περιοχής. Γίνεται, λόγος, επίσης, για αυθαίρετη μείωση των προστίμων κατά 24.660 ευρώ.

«Καταγγέλλουμε χρόνια τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις που στόχο είχαν τη διατήρηση ενός δολοφονικού μοντέλου ανάπτυξης. Ήρθε η ώρα να χυθεί φως σε μέρος τουλάχιστον αυτής της θλιβερής υπόθεσης, που στοίχισε την καταδίκη της χώρας απ’ το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ελπίζουμε ότι δεν θα εφαρμοστεί ξανά το τέχνασμα της "βιομηχανίας αναβολών"», δήλωσε σχετικά o περιφερειακός σύμβουλος των Οικολόγων Μ. Τρεμόπουλος.