samaras_erdogan_20130304_02.jpg

Πώς σχολιάζει την επίσκεψη Σαμαρά στην Κωνσταντινούπολη ο διεθνολόγος Σωτήρης Σέρμπος >>>

 

«Θα χρειαστεί κάτι παραπάνω από επικοινωνιακές κορώνες για να λύσουμε το γόρδιο δεσμό», σχολίασε στη Ραδιοεφημερίδα του δημοτικού ραδιοφώνου Θεσσαλονίκης Fm100 ο καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, διεθνολόγος, Σωτήρης Σέρπος, για το ταξίδι του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στην Κωνσταντινούπολη και τις επαφές που είχε με τον ομόλογό του της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κ. Σέρπος υπογράμμισε την έλλειψη οδικού χάρτη στα μεταξύ των δύο χωρών ζητήματα, κάτι που δεν μας επιτρέπει να κατανοήσουμε σε ποιο σημείο θα καταλήξουμε από τέτοιες διμερείς προσπάθειες. Εξηγώντας, δε, την win win εξέλιξη στα θέματα ΑΟΖ, που πρότεινε ο Τούρκος πρωθυπουργός, είπε πως «πρόκειται για μια συμφωνία θετικού αθροίσματος, όπου τα συγκριτικά οφέλη υπερβαίνουν τις όποιες επί μέρους ζημίες για τις δύο χώρες». Και υπογράμμισε πως κάτι τέτοιο σημαίνει υπομονή για να δούμε τη συνολική εικόνα και να προχωρήσουμε σε ωφέλιμους συμβιβασμούς, σε επίπεδο συνολικής ατζέντας των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του ΔΠΘ, απέναντί μας έχουμε μια χώρα που «δε θα αφήσει περιθώρια να προχωρήσει η Ελλάδα σε οποιαδήποτε ενέργεια με βάση τις διεθνείς συνθήκες τις οποίες η χώρα μας έχει υπογράψει, ενώ η γειτονική χώρα όχι». Πρότεινε, δε, να αφήσουμε εκτός εξωτερικής πολιτικής τους όποιους λαϊκισμούς.