epeisodia_ierissos_20130307_04.jpg
Τι λέει δικηγόρος ενός από τους προσαχθέντες – Σκηνικό πολέμου καταγγέλλουν οι κάτοικοι – Η ανακοίνωση της αστυνομίας – Το χρονικό των γεγονότων – Η προσπάθεια του εισαγγελέα που απορρίφθηκε από την ΕΛ.ΑΣ.

>>>

 

Για πρωτόγνωρες εικόνες στην Ιερισσό έκανε λόγο ο συνήγορος ενός εκ των προσαχθέντων για τα επεισόδια στις Σκουριές, Βασίλης Τζημούρτος, που μίλησε στη Ραδιοεφημερίδα του Fm100.

«Πάνοπλοι αστυνομικοί έμπαιναν στα σπίτια κι ερευνούσαν, μπροστά στα μάτια μικρών παιδιών, με προτεταμένα όπλα», κατήγγειλε. Πρόσθεσε πως ένας από τους δικηγόρους, ο Γιώργος Κυρίτσης, ψεκάστηκε με σπρέι πιπεριού, στο πρόσωπο, από αστυνομικό των ΕΚΑΜ.

«Μας έφεραν στρατό μέσα στο χωριό, για να εμφανίσει πυγμή το κράτος», υποστήριξε κι ισχυρίστηκε ότι την ύστατη στιγμή αποφεύχθηκαν ακραίες καταστάσεις.

Μεταφέροντας την εικόνα που επικρατούσε από το πρωί, έκανε λόγο για «γιαγιάδες που έκλαιγαν και παιδιά που ορύονταν».

Επιβεβαίωσε ότι έπεσαν δακρυγόνα «στα 30 μέτρα από την αυλή του γυμνασίου Ιερισσού» και πρόσθεσε πως ο λυκειάρχης με εκπροσώπους του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, κατέθεσαν γραπτή καταγγελία στο Αστυνομικό Τμήμα της Περιοχής.

Ο κ. Τζημούρτος υποστήριξε πως «η διαδικασία μπορούσε να γίνει με δημοκρατικό και ήρεμο τρόπο και να αποφευχθεί και η αντίδραση των κατοίκων που, σε μια νέα περίπτωση, είναι άγνωστο ποια θα είναι».

Καταγγελία από βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με μαρτυρία της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ-Ενωτικού Κοινωνικού Μετώπου, Κατερίνας Ιγγλέση,  πεντάχρονο παιδάκι μεταφέρθηκε εσπευσμένα με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο όταν παρουσίασε δύσπνοια. Η βουλευτής υποστήριξε ότι τα συμπτώματα δύσπνοιας στο παιδί εμφανίστηκαν λόγω των χημικών που έπεφταν ασταμάτητα στο χωριό.

Να σημειωθεί ότι η κ. Ιγγλέση βρισόταν ως το μεσημέρι στην Αθήνα, λόγω των κοινοβουλευτικών της καθηκόντων. Όταν ειδοποιήθηκε για τα τεκταινόμενα, ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη με αεροπλάνο και, νωρίς το απόγευμα, βρισκόταν στην Ιερισσό.

Το χρονικό των γεγονότων

Τα επεισόδια στην Ιερισσό άρχισαν στις 8.30 το πρωί, όταν έγινε γνωστό πως κάποιοι κάτοικοι του χωριού, που είχαν κληθεί να δώσουν συμπληρωματικές καταθέσεις για όσα έγιναν στις Σκουριές, στο εργοτάξιο της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., κρατήθηκαν και οδηγήθηκαν με κλούβες, από την Αστυνομική Διεύθυνση Πολυγύρου, στην Ιερισσό.

Κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στην είσοδο του χωριού, στο δρόμο από το Γομάτι και εμπόδισαν τις κλούβες και τις αστυνομικές δυνάμεις να εισέλθουν στο χωριό. Έκαιγαν λάστιχα αυτοκινήτων στο οδόστρωμα και, σύμφωνα με την αστυνομία, πετούσαν πέτρες προς τους άνδρες των ΜΑΤ και των ΕΚΑΜ, κάτι που οδήγησε την αστυνομία στο να κάνει μέτρια χρήση χημικών.

Στη συνέχεια, διμοιρίες των αστυνομικών δυνάμεων μπήκαν στην Ιερισσό και άρχισαν τη διενέργεια έρευνας, παρουσία εισαγγελέα, στα σπίτια των προσαχθέντων. Έξω από τα σπίτια αυτά, συγκεντρώθηκαν δεκάδες κάτοικοι της Ιερισσού και φώναζαν συνθήματα κατά της αστυνομίας και της επένδυσης των ορυχείων χρυσού.

Ως νωρίς το απόγευμα, κάτοικοι και αστυνομικοί βρίσκονταν σε απόσταση αναπνοής, τόσο έξω από τα σπίτια όπου διεξάγονταν έρευνες, όσο και στην είσοδο της Ιερισσού.

Η ανακοίνωση της αστυνομίας

Από την πλευρά της, η αστυνομία, με ανακοίνωσή της, υποστηρίζει πως “400 περίπου άτομα συγκεντρώθηκαν- απέκλεισαν την επαρχιακή οδό Γοματίου – Ιερισσού και δεν επέτρεπαν τη διέλευση αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες μαζί με δικαστικούς λειτουργούς μετέβαιναν στην περιοχή για υποβοήθηση των αστυνομικών ερευνών, που διενεργούνται στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης για τον εμπρησμό σε εγκαταστάσεις εταιρείας στις Σκουριές Χαλκιδικής, τα ξημερώματα της 17-02-2013”.

Πάντα σύμφωνα με την αστυνομία, οι κάτοικοι είχαν βάλει φωτιά σε ελαστικά, τα οποία ήταν υπεύθυνα για την αποπνικτική ατμόσφαιρα στην περιοχή. Υποστηρίζεται ότι οι κάτοικοι πετούσαν πέτρες στους αστυνομικούς και δεν αποχωρούσαν, γι αυτό “η διέλευση των αστυνομικών επετεύχθη με περιορισμένη χρήση χημικών μέσων”.

Διαψεύδεται ότι έγινε χρήση χημικών σε άλλο σημείο της περιοχής, όπως και οι πληροφορίες για χρήση χημικών σε σχολείο, καθώς και το ότι έγιναν συλλήψεις πέντε ατόμων.

Πυροσβεστική προσπάθεια στη Θεσσαλονίκη

Διάβημα στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης, Παν. Γιαννάκη, πραγματοποίησαν, την ώρα των γεγονότων, εκπρόσωπος των κατοίκων της Ιερισσού, εκπρόσωπος των δικηγόρων υπεράσπισης των φερόμενων ως δραστών της επίθεσης στις εγκαταστάσεις της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., στις Σκουριές Χαλκιδικής και ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Μ. Λαμτζίδης. Υπογράμμισαν στον προϊστάμενο της εισαγγελίας Εφετών ότι υπάρχει κίνδυνος να ξεσπάσει ένας ιδιόμορφος πόλεμος στην περιοχή. Του μετέφεραν, ακόμη, τις καταγγελίες των κατοίκων, για όσα έγιναν, το πρωί, στην Ιερισσό, με τις νέες προσαγωγές πέντε κατοίκων.

Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Εφετών επικοινώνησε με τον επικεφαλής των δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ., στην περιοχή και συνέστησε την απόσυρση των διμοιριών των ΜΑΤ που βρίσκονταν στην Ιερισσό. Ο επικεφαλής αστυνομικός δεσμεύτηκε να επικοινωνήσει με τους ανωτέρους του και να μεταφέρει την προτροπή του εισαγγελέα.

Επίσης, ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονικης πρότεινε να διενεργηθεί, αύριο, Παρασκευή, στις 11 το πρωί, σύσκεψη στο γραφείο του , με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων στο θέμα των επεισοδίων. Θα έπαιρναν μέρος εκπρόσωποι των κατοίκων, δικηγόροι υπεράσπισης των προσαχθέντων και οι επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων. Η πλευρά των κατοίκων δέχτηκε. Η αστυνομία, όμως, απέρριψε την πρόταση.

“Στόχος μας ήταν να αποτρέψουμε να εκ τυλιχθεί η κατάσταση σε έναν ιδιόμορφο πόλεμο στην περιοχή”, δήλωσε στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης και στον δημοσιογράφο Δ. Ι. Ασπροπούλη, το μέλος του ΔΣΘ, Μ. Λαμτζίδης. Η προσπάθεια, όμως, έμεινε στο κενό.

Νέα συγκέντρωση το Σάββατο

Για το Σάββατο έχει προγραμματιστεί συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την τρομοκράτηση των κατοίκων της Ιερισσού και κατά των μεταλλείων χρυσού στις Σκουριές. Το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στις 11.30π.μ. στο Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης. Θα ακολουθήσει πορεία μέσω των οδών Τσιμισκή, Βενιζέλου και Λεωφόρου Νίκης, για να καταλήξει στην πλατεία του Δημαρχείου.