skouries_diamartyria_02.jpg
Πραγματοποιούν συγκέντρωση στην πλατεία Δημαρχείου – Θα ακολουθήσει πορεία στους κεντρικούς δρόμους – Τι έγινε, χθες, στη σύσκεψη υπό τον προϊστάμενο της εισαγγελίας Εφετών >>>

 

Διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιήσουν οι κάτοικοι της Ιερισσού και άλλων περιοχών της Χαλκιδικής, που αντιδρούν στην εγκατάσταση, στην περιοχή τους, των ορυχείων χρυσού. Θα διαμαρτυρηθούν, ακόμη, για τα υπερβολικά μέτρα που λαμβάνει η αστυνομία κατά την προσαγωγή υπόπτων, για την καταδρομική επίθεση με μολότοφ, στο εργοτάξιο της «Ελληνικός Χρυσός», στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Η συγκέντρωση των κατοίκων της Χαλκιδικής θα γίνει στις 11.30 το πρωί, έξω από το νέο δημαρχιακό μέγαρο Θεσσαλονίκης. Θα ακολουθήσει πορεία μεταξύ των οδών 3ης Σεπτεμβρίου, Λεωφόρος Στρατού, Τσιμισκή, Ίωνος Δραγούμη, λεωφόρος Νίκης, παραλιακή λεωφόρος Μεγάλου Αλεξάνδρου και, μέσω της 3ης Σεπτεμβρίου οι διαδηλωτές θα επιστρέψουν στο νέο δημαρχείο.

Τη νομική οδό , που είναι η προσφυγή στα δικαστήρια, υπέδειξε, στους κατοίκους της Ιερισσού, ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Γιαννάκης, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που ο ίδιος ανέλαβε, για να κατευνάσει τα πνεύματα μετά τα χθεσινά επεισόδια στην περιοχή.

Στη σύσκεψη, που έγινε χθες στο γραφείο του εισαγγελέα, στα Δικαστήρια της Θεσσαλονίκης και, από πλευράς αστυνομίας συμμετείχε ο επιθεωρητής Κεντρικής Μακεδονίας, υποστράτηγος Βάιος Χόνδρος, αποφασίστηκε, στις επόμενες ενέργειες των αρχών να τηρείται αυστηρά η δικονομία κι ό,τι προβλέπουν οι διεθνείς συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελέας επισήμανε πως η αστυνομική δύναμη ήταν υπερβολική και αποτελούσε πρόκληση για τους κατοίκους ο τρόπος με τον οποίο έγιναν οι έρευνες, από πάνοπλους αστυνομικούς.

Από την πλευρά του, ο υποστράτηγος Χόνδρος, παραδέχτηκε πως δεν γνωρίζει όλες τις πτυχές της υπόθεσης, αφού ανέλαβε τη θέση μόλις πριν μερικές ημέρες κι ότι συμμετείχε σε μια αστυνομική επιχείρηση στην οποία κλήθηκε, από τους ανωτέρους του, να συμμετάσχει.

Στο γραφείο του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών δεν προσήλθε ο δήμαρχος Αριστοτέλη Χρήστος Πάχτας, ο οποίος τηλεφώνησε και δήλωσε πως απουσίαζε λόγω παρανόησης και κακής συνεννόησης.