Αμφίβολο το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης σχετικά με την αλλαγή κάποιων φορολογικών μέτρων, που επιδιώκει η κυβέρνηση. Στελέχη της τρόικας θεωρούν ότι με την υψηλότερη φορολογία εξασφαλίζονται περισσότεροι φόροι. >>>
Αμφίβολο είναι το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης αναφορικά με την αλλαγή ορισμένων φορολογικών μέτρων που επιδιώκει η κυβέρνηση. Το οικονομικό επιτελείο έχει στον προγραμματισμό του να διεκδικήσει μία μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στον κλάδο της εστίασης, αλλά και μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα πετρελαιοειδή.

Η τρόικα σύμφωνα με την kathimerini.gr έχει στείλει το μήνυμα προς την ελληνική πλευρά ότι δεν θεωρεί σκόπιμο κάτι τέτοιο, καθώς θα έθετε σε κίνδυνο τους δημοσιονομικούς στόχος. Παράλληλα, στελέχη της τρόικας δεν υποστηρίζουν το επιχείρημα ότι εάν μειωθούν κάποιοι φόροι θα αυξηθεί η κατανάλωση και έτσι θα ενισχυθούν τα έσοδα του κράτους. Αντιθέτως, θεωρούν ότι με την υψηλότερη φορολογία εξασφαλίζονται περισσότεροι φόροι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα της επανεξέτασης των δύο παραπάνω μέτρων ετέθη στην πρώτη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους της τρόικας, την Κυριακή. Ωστόσο, η συζήτηση δεν επεκτάθηκε, ενώ όπως όλα δείχνουν είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί κάποια αλλαγή. Οι βασικότεροι λόγοι είναι δύο:

1. Η τρόικα δεν δέχεται να αλλάξει κάποιο μέτρο (γενικότερα) που έχει ένα υπολογισμένο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, χωρίς να εξασφαλίζεται η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Επί της ουσίας αυτό σημαίνει ότι η τρόικα δεν λέει «όχι» σε κάποια αλλαγή, αρκεί η κυβέρνηση να λάβει κάποιο άλλο μέτρο που θα εξασφαλίζει την μείωση του ελλείμματος όπως έχει προβλεφθεί. Υπενθυμίζεται ότι η ίδια συζήτηση είχε γίνει και με την μη εφαρμογή των περικοπών στα ειδικά μισθολόγια, με το αποτέλεσμα να είναι γνωστό (προχώρησαν οι περικοπές όπως είχαν συμφωνηθεί).

2. Είναι πολύ δύσκολο για την ελληνική πλευρά να ζητήσει τη μείωση κάποιων φορολογικών μέτρων, την ώρα που τα πρώτα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού δείχνουν υστέρηση στα έσοδα. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρας, υποστήριξε σε συνέντευξή του στην Ναυτεμπορική ότι τον Απρίλιο θα επανεξεταστεί η φορολογία στο πετρέλαιο θέρμανσης, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης του φόρου από την επόμενη χειμερινή περίοδο. Ωστόσο, σε αυτή τη φάση κρίνεται πολύ δύσκολο να επιτευχθεί κάτι τέτοιο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Άλλωστε και η ελληνική πλευρά θα πρέπει να έχει πλήρη εικόνα για το τι απέδωσε το μέτρο της εξίσωσης των ΕΦΚ σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, πριν προχωρήσει κάποια αλλαγή του μέτρου. Κάτι που θα γίνει τον Απρίλιο, όταν θα κλείνει η χειμερινή σεζόν.

Πέραν αυτών, στην πρώτη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρα, και του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας τέθηκαν και μία σειρά άλλων ζητημάτων. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι εκτιμήσεις για την πορεία του προϋπολογισμού του 2012 και μέχρι του τι έχει συμβεί εντός του 2013 έως τώρα, οι προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ενώ το οικονομικό επιτελείο έθεσε το θέμα της επιστροφής σε ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Μάλιστα, ειδικά για την ανεργία συζητήθηκαν και μέτρα για τον περιορισμό της ανεργίας, χωρίς όμως, να επηρεάζονται οι δημοσιονομικοί στόχοι. Οι διαρθρωτικές αλλαγές, οι αποκρατικοποιήσεις και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών βρέθηκαν στην ατζέντα των συζητήσεων, ενώ μείζων ζήτημα είναι αναδιάρθρωση της φορολογικής διοίκησης με έμφαση στο βαθμό ανεξαρτησίας που θα έχει η νέα γενική γραμματεία εσόδων.