Η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου (ΚΤΚ) επεξεργάζεται νομοσχέδια που αποσκοπούν στην προστασία της ρευστοτικής κατάστασης του τραπεζικού συστήματος, υπό το βάρος των εξελίξεων των τελευταίων ημερών. >>>

Οι περιορισμοί αναμένεται σύμφωνα με το ΑΜΠΕ να περιλαμβάνουν όρια στη διακίνηση χρημάτων, με στόχο να περιοριστούν οι εκροές από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, κυρίως από ξένους.

Στόχος της Κεντρικής Τράπεζας είναι η ψήφιση των νομοσχεδίων ώστε να θωρακιστεί στο βαθμό που είναι δυνατόν το σύστημα. Οι περιορισμοί αναμένεται να βρίσκονται σε ισχύ για κάποιο διάστημα, μέχρι να επιστρέψει η σταθερότητα στο σύστημα.

Λόγω της σημερινής και αυριανής αργίας των τραπεζών υπάρχουν ουρές σε ορισμένες ATM στη Λευκωσία, ενώ στην αγορά παρατηρείται ήδη έλλειψη ρευστού και κυρίως κερμάτων.

Η ΚΤΚ θεωρεί ότι σε περίπτωση που ψηφιστεί - έστω με κάποιες τροποποιήσεις - η απόφαση του Eurogroup για τα 5,8 δισ. ευρώ, οι τράπεζες θα έχουν πλήρη στήριξη ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που έχει έναν τεράστιο ισολογισμό για να στηρίξει όλο το σύστημα.

Μια άλλη λύση που διασφαλίζει την απρόσκοπτη ρευστότητα του συστήματος είναι το νομοσχέδιο για εξυγίανση των τραπεζών με τη μεταφορά των μη εγγυημένων καταθέσεων και των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε κακή τράπεζα, και με κούρεμα των καταθέσεων που μπορεί να φθάσει σε πολύ πιο ψηλά επίπεδα από το απορριφθέν 10%.

Στο μεταξύ, η Λαϊκή Τράπεζα έχει προθεσμία μέχρι σήμερα για να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο σχέδιο άμεσης ανακεφαλαιοποίησης για να συνεχίσει να θεωρείται φερέγγυα, ώστε να δικαιούται έκτακτη ρευστότητα.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που μεταδόθηκε χθες στην τηλεοπτική εκπομπή «60 λεπτά» του Sigma, τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι μετά τη συμπεριφορά των Ευρωπαίων, συμφωνούν απόλυτα ή συμφωνούν με την αποχώρηση της Κύπρου από την ευρωζώνη και τη στενότερη συνεργασία με τη Ρωσία.

Σε ερώτηση για το ποιος ευθύνεται για την τραγική κατάληξη του Eurogroup του περασμένου Σαββάτου η πλειοψηφία επέρριψε ευθύνες στη νυν Κυβέρνηση και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη με ποσοστό 36.4% ενώ ακολουθεί η Ευρώπη με ποσοστό 24.8%. Η τέως Κυβέρνηση και ο Δημήτρης Χριστόφιας ευθύνονται σύμφωνα με το 23.7% των ερωτηθέντων, ενώ ακολουθούν οι τράπεζες (5.5%) και άλλοι παράγοντας με 4.9%.

Στην ερώτηση «Εμπιστεύεστε τον Υπουργό Οικονομικών κ. Μιχάλη Σαρρή να χειριστεί την οικονομία από δω και πέρα;» η συντριπτική πλειοψηφία του 56.8% απάντησε αρνητικά. Στον αντίποδα το 30.9% απάντησε θετικά ενώ το 12.3% δεν απάντησε. Η ίδια ερώτηση έγινε και για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη όπου φαίνεται να έχει απολέσει την εμπιστοσύνη του 61.6% ενώ εξακολουθούν να τον εμπιστεύονται το 40.6% των ερωτηθέντων.

Για το θέμα των χειρισμών του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Eurogroup το 63.3% θεωρεί ότι ήταν κακοί, ενώ το 26.8% θεωρεί ότι ήταν από καλοί έως πολύ καλοί.

Μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών το 77.8% των ερωτηθέντων συμφωνεί με την ιδέα να δεσμευτεί φυσικό αέριο ως μέτρο για να σωθεί η οικονομία. Στη συγκεκριμένη ερώτηση αρνητικά απάντησε το 16.7% των ερωτηθέντων. Στην έρευνα απάντησαν 686 άτομα μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων την περίοδο 19 Μαρτίου έως 20 Μαρτίου. Την έρευνα διεξήγαγε η Prime Consulting για λογαριασμό του Sigma.