Τέσσερις από τους έξι κατοίκους της Ιερισσού Χαλκιδικής που προσήχθησαν χθες στο πλαίσιο των αστυνομικών ερευνών για την εμπρηστική επίθεση στα μεταλλεία χρυσού στις Σκουριές, συνελήφθησαν και κρατούνται στην Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, η σύλληψή τους δεν συνδέεται με την καταδρομική επίθεση στο εργοτάξιο της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», που έγινε στις 17 Φεβρουαρίου. >>>
Όπως έγινε γνωστό, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ κατά τις έρευνες στα σπίτια των συλληφθέντων βρέθηκαν καραμπίνες, πυροτεχνήματα, ασύρματοι κ.ά. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση των νόμων περί όπλων, φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων, αλλά και για παράνομη κατοχή ασυρμάτου και ραδιοπομπού. Οι τέσσερις συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες το βράδυ στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, έξω από το οποίο συγκεντρώθηκαν συγγενείς, φίλοι και κάτοικοι της Ιερισσού σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σύλληψή τους. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην εισαγγελία Πλημμελειοδικών Χαλκιδικής.

Την ίδια ώρα, για τις 11 το πρωί έχει προγραμματιστεί σύσκεψη με πρωτοβουλία του προϊσταμένου της εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης Παναγή Γιαννάκη, στην οποία έχουν κληθεί να συμμετάσχουν ο διευθυντής της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης Αθηναγόρας Παζαρλής, ο δήμαρχος Αριστοτέλης Χρήστος Πάχτας και κάτοικοι της Χαλκιδικής μαζί με τους δικηγόρους τους που αντιδρούν στην εξόρυξη χρυσού στην περιοχή τους, για την εκτόνωση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στη βορειοανατολική Χαλκιδική.

Ωστόσο είναι άγνωστο εάν η σύσκεψη γίνει με την παραπάνω σύνθεση, καθώς, όπως έγινε γνωστό από δικαστικές πηγές, ο διευθυντής της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης αρνήθηκε να παραστεί στην σύσκεψη, ενώ οι κάτοικοι δηλώνουν ότι δεν επιθυμούν την παρουσία του κ. Πάχτα.

Στο μεταξύ, στο εδώλιο του Πλημμελειοδικείου Χαλκιδικής κάθονται σήμερα τέσσερα άτομα που είχαν συλληφθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο για συμμετοχή σε επεισόδια που έγιναν στις Σκουριές στη διάρκεια κινητοποίησης ενάντια στη λειτουργία των μεταλλείων χρυσού. Φορείς και κάτοικοι της Χαλκιδικής θα βρίσκονται στον Πολύγυρο, όπου θα γίνει η δίκη, διοργανώνοντας συγκέντρωση συμπαράστασης στους κατηγορούμενους.