Δεν θα γίνει ανασχηματισμός στην κυβέρνηση. >>>
«Tο πρωτεύον είναι να κάνουμε τη δουλειά μας. Πρέπει επειγόντως να φέρουμε αποτελέσματα. Πρέπει το συντομότερο δυνατόν, οι πολίτες να δουν χειροπιαστά τι τόπο έπιασαν οι θυσίες, οι μεγάλες θυσίες που έχουν κάνει και το συντομότερο δυνατό να φανεί ότι έχουμε μπει σε τροχιά ανάκαμψης. Αυτό είναι το μείζον. Το ποιος θα μείνει, ποιος θα φύγει, ελάχιστη σημασία έχει», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, επιμένοντας ότι δεν τίθεται θέμα ανασχηματισμού, μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

Σε ό,τι αφορά στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ σημείωσε ότι πλέον η χώρα αποδεικνύει την αξιοπιστία της και γι’ αυτό οι δανειστές συζητούν το ενδεχόμενο να μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση και πρόσθεσε ότι «βλέπουν τα στοιχεία μας με άλλο μάτι και πιστεύουμε βάσιμα ότι θα τα καταφέρουμε να το πετύχουμε, γιατί, αν μη τι άλλο, πρέπει να είμαστε και ανταγωνιστικοί και οι ανταγωνίστριες χώρες έχουν χαμηλότερο ΦΠΑ».

Υπογράμμισε πως η ανεργία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός κι έκανε λόγο για την ανεργία, «που τροφοδοτεί τα άκρα, που τροφοδοτεί την ένταση, που αποσαθρώνει την κοινωνία, που διαλύει τον κοινωνικό ιστό».

Τόνισε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις και αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Μόσχα, όπου «βρήκαν πάρα πολύ ενδιαφέρουσες τις διαδικασίες fast track. Ο μεγάλος φόβος, δεν ήταν ούτε το εργασιακό κόστος, ούτε κάποια άλλη παράμετρος, ήταν η γραφειοκρατία και το ενδεχόμενο αστάθειας. Λοιπόν, γι' αυτό θα πρέπει να σκεφτόμαστε πάρα πολύ σοβαρά τη διεθνή εικόνα της χώρας μας».

Και συμπλήρωσε:

«Σας λέω ότι υπάρχουν τομείς, δεν είναι μόνο οι κλασσικοί, ο τουρισμός, η ενέργεια ή ο αγροτικός τομέας, ακόμα και στο επίπεδο της φαρμακοβιομηχανίας - κάτι που δεν είχαμε σκεφθεί μέχρι τώρα - που ήταν στις συζητήσεις που κάναμε. Είδαμε ότι η ελληνική τεχνογνωσία μπορεί να συνεργαστεί σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες ρωσικές επιχειρήσεις, μπορεί και να μπει στη ρωσική αγορά, αλλά και να γίνουν εδώ συμπαραγωγές. Όλα αυτά, όμως, προϋποθέτουν μια χώρα που θα θέλει ο άλλος, να νιώθει μια σιγουριά για να έλθει να επενδύσει».

Ο Σίμος Κεδίκογλου είπε ότι η χώρα μπορεί να χρησιμοποιήσει τη ρήτρα ύφεσης και σημείωσε ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα υφεσιακό περιβάλλον που μας επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε τη σχετική ρήτρα. Αλλά, είναι μια διαρκής διαβούλευση. Το γεγονός είναι ότι άλλα μέτρα δεν αντέχει η ελληνική οικονομία, δεν αντέχει η ελληνική κοινωνία».