eurogroup_mosxovitsi_lagard_soimple_20130325_01.jpg

Στο… Τουίτερ οι ανακοινώσεις Αναστασιάδη – Σαμαρά για τη μεταξύ τους συνομιλία >>>

 

Νέα ήθη στο Γιούρογκρουπ, κατά τις συζητήσεις για την Κύπρο. Οι συνομιλίες έγιναν σε υψηλό επίπεδο, με τους υπουργούς Οικονομικών να “τρώνε πόρτα” και να καλούνται να εγκρίνουν –απλά- τη συμφωνία για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα της Κύπρου.

Η συμφωνία προβλέπει την δημιουργία μιας «καλής» και μιας «κακής» τράπεζας, την μεταφορά των καταθέσεων κάτω από 100.000 ευρώ από τη Λαϊκή στην Κύπρου.

Προβλέπει, ακόμη, κούρεμα 30% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Κύπρου.

“Τιτίβισαν” Σαμαράς - Αναστασιάδης

«Ικανοποιημένος» από την κατάληξη της διαπραγμάτευσης δήλωσε ο Νίκος Αναστασιάδης.

«Έχουμε συμφωνία προς το συμφέρον του κυπριακού λαού και της ΕΕ» δήλωσε ο πρόεδρος της Κύπρου, αποχωρώντας από το Συμβούλιο.

Σύμφωνα με μήνυμα τους στο Twitter, ο κ. Ανστασιάδης συνομίλησε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος τον συνεχάρη για την κατάληξη των προσπαθείων.

Έφαγαν πόρτα οι υπουργοί Οικονομικών

Σε πολιτικό επίπεδο, η συμφωνία διαμορφώθηκε στο δείπνο στο οποίο παρακάθισε ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης με κοινοτικούς παράγοντες, δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο πρόεδρος της κυπριακής βουλής Γιαννάκης Ομήρου.

Στο δείπνο παρακάθισαν ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Οι διαβουλεύσεις μάλιστα του κ. Ανστασιάδη με την τρόικα και τους υψηλόβαθμους κοινοτικούς αξιωματούχους προκάλεσαν μεγάλη δυσαρέσκεια στους υπουργούς Οικονομικών των άλλων χωρών, που κλήθηκαν απλώς να επικυρώσουν τη συμφωνία.

ΜΜΕ: “Οδυνηρή συμφωνία”

Τα mainstream ΜΜΕ μεταδίδουν πως η Κύπρος κατέληξε σε μία οδυνηρή συμφωνία για τη διάσωση της χώρας από την άτακτη χρεοκοπία, αν και ακόμα δεν έχουν προσδιοριστεί σημαντικές παράμετροι της συμφωνίας, όπως το ποσοστό του «κουρέματος» στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Η διαδικασία της εφαρμογής των επώδυνων αποφάσεων, που επέβαλαν ΕΕ και ΔΝΤ στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης 10 δισ. ευρώ, θα είναι μακρά και αβέβαιη, ενώ η Κύπρος εισέρχεται σε μία αχαρτογράφητη περιοχή με άγνωστη κατάληξη.