airport-macedoniaΜέσα στα 22 περιφερειακά αεροδρόμια τα οποία θα “αξιοποιηθούν” μέσω ΤΑΙΠΕΔ – Τι δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης

>>>

 

Σε τρεις κατηγορίες θα χωρισθούν τα αεροδρόμια της χώρας στο πλαίσιο της αξιοποίησης τους από το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, στην πρώτη κατηγορία θα περιλαμβάνονται τα αεροδρόμια υψηλού οικονομικού ενδιαφέροντος, στη δεύτερη κατηγορία τα αεροδρόμια μικρότερου ενδιαφέροντος, ενώ στην τρίτη κατηγορία θα περιληφθούν αεροδρόμια που δεν θα ενταχθούν σε κάποια από τις δύο πρώτες και για τα οποία θα δημιουργηθεί Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Περιφερειακών Αεροδρομίων που θα αναλάβει τη διαχείρισή τους.

Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Χατζηδάκης το σχέδιο της κυβέρνησης για τα αεροδρόμια προβλέπει ότι το Δημόσιο θα διατηρήσει την ιδιοκτησία, την εποπτεία και τον έλεγχο τους και θα παραχωρήσει μέσω διαγωνισμού τη διαχείριση σε ιδιώτες με μακροχρόνιες συμβάσεις.

Πρόθεση του ΤΑΙΠΕΔ είναι τα 22 από τα 37 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας να παραχωρηθούν σε δύο φάσεις. Τα πρώτα 22 αεροδρόμια που θα παραχωρηθούν είναι: Θεσσαλονίκης, Ρόδου, Κω, Κέρκυρας, Χανίων, Ζακύνθου, Σαντορίνης, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Σάμου, Κεφαλονιάς, Άκτιου, Καβάλας, Σκιάθου, Αλεξανδρούπολης, Χίου, Καρπάθου, Καλαμάτας, Λήμνου, Ιωαννίνων, Νέας Αγχιάλου και Αράξου.

Οι ιδιώτες που θα αναλάβουν την εκμετάλλευσή των αεροδρομίων εκτιμάται πως θα επενδύσουν περί τα 200 εκατ. ευρώ ώστε να τα αναβαθμίσουν.