Προηγήθηκε διάβημα κατοίκων και δικηγόρων - Αύριο το πρωί σύσκεψη στην Εισαγγελία Εφετών μεταξύ όλων των φορέων >>>

Διάβημα στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης, Παν. Γιαννάκη, πραγματοποίησαν, πριν από λίγο, εκπρόσωπος των κατοίκων της Ιερισσού, εκπρόσωπος των δικηγόρων υπεράσπισης των φερόμενων ως δραστών της επίθεσης στις εγκαταστάσεις της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., στις Σκουριές Χαλκιδικής και ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Μ. Λαμτζίδης. Υπογράμμισαν στον προϊστάμενο της εισαγγελίας Εφετών ότι υπάρχει κίνδυνος να ξεσπάσει ένας ιδιόμορφος πόλεμος στην περιοχή. Του μετέφεραν, ακόμη, τις καταγγελίες των κατοίκων, για όσα έγιναν, το πρωί, στην Ιερισσό, με τις νέες προσαγωγές πέντε κατοίκων.
Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Εφετών επικοινώνησε με τον επικεφαλής των δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ., στην περιοχή και συνέστησε την απόσυρση των διμοιριών των ΜΑΤ που βρίσκονταν στην Ιερισσό. Ο επικεφαλής αστυνομικός δεσμεύτηκε να επικοινωνήσει με τους ανωτέρους του και να μεταφέρει την προτροπή του εισαγγελέα.
Επίσης, αποφασίστηκε να διενεργηθεί, αύριο, Παρασκευή, στις 11 το πρωί, σύσκεψη στο γραφείο του Προϊστάμενου της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων στο θέμα των επεισοδίων. Θα πάρουν μέρος εκπρόσωποι των κατοίκων, δικηγόροι υπεράσπισης των προσαχθέντων και οι επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων. "Στόχος μας είναι να αποτρέψουμε να εκ τυλιχθεί η κατάσταση σε έναν ιδιόμορφο πόλεμο στην περιοχή", δήλωσε στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης και στον δημοσιογράφο Δ. Ι. Ασπροπούλη, το μέλος του ΔΣΘ, Μ. Λαμτζίδης.

Καταγγελίες για χρήση χημικών σε σχολείο
Ο κ. Λαμτζίδης δεν επιβεβαίωσε τη χρήση χημικών, από πλευράς αστυνομίας, σε σχολείο που ήταν, σε εξέλιξη, διαμαρτυρία μαθητών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι δυνάμεις των ΜΑΤ έκαναν χρήση χημικών μέσα σε σχολείο και πολλοί μαθητές αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα. Τουλάχιστον μία μαθήτρια χρειάστηκε οξυγόνο. Πάντως, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Χρήστος Μανούρας, διέψευσε την είδηση.
Παρά τη διάψευση της αστυνομίας, οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι οι αστυνομικοί μπήκαν στο σχολείο, όπου οι μαθητές πραγματοποιούσαν κινητοποίηση, και έκαναν ρίψη δακρυγόνων, προκαλώντας αναπνευστικά προβλήματα σε πολλά παιδιά.
Οι κάτοικοι καταγγέλλουν προσπάθεια τρομοκράτησής τους. Μετά τις μαζικές προσαγωγές και τον εξαναγκασμό λήψης DNA, η αστυνομία κάλεσε την Τετάρτη δύο μαθήτριες, μια 15χρονη και μια 17χρονη, προκειμένου να τις εξετάσει σε σχέση με την επίθεση στις Σκουριές.
Τα επεισόδια ξεκίνησαν ότι οι κάτοικοι αντέδρασαν σε -τουλάχιστον- πέντε προσαγωγές ατόμων που θεωρήθηκαν ύποπτα για την εμπρηστική επίθεση στις Σκουριές. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι πρόκειται για κατοίκους Ιερισσού και Μεγάλης Παναγιάς και προσθέτουν ότι οι δύο μεταφέρθηκαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης. Στο χωριό ήχησαν οι καμπάνες και κάτοικοι συγκεντρώθηκαν έξω από το αστυνομικό τμήμα.
Πληροφορίες από την αστυνομία κάνουν λόγο για εντοπισμό επτά υπόπτων από για την εμπρηστική επίθεση στο μεταλλείο χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής.
Την ίδια ώρα, δυνάμεις των ΜΑΤ έφθασαν στην περιοχή. Οι κάτοικοι είχαν ήδη στήσει οδοφράγματα στην προσπάθειά τους να αποτρέψουν τους αστυνομικούς να εισέλθουν στην πόλη. Σε απάντηση, η αστυνομία έκανε χρήση χημικών.

Πορεία στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο
Για το Σάββατο έχει προγραμματιστεί συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την τρομοκράτηση των κατοίκων της Ιερισσού και κατά των μεταλλείων χρυσού στις Σκουριές. Το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στις 11.30π.μ. στο Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης. Θα ακολουθήσει πορεία μέσω των οδών Τσιμισκή, Βενιζέλου και Λεωφόρου Νίκης, για να καταλήξει στην πλατεία του Δημαρχείου.