apth_filosofiki_01.jpg

Μεταξύ των καλύτερων ιδρυμάτων του κόσμου βρίσκονται τα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης. >>>

Το ΑΠΘ συγκαταλέγεται στο καλύτερο 1% της παγκόσμιας κατάταξης, σύμφωνα με τις διεθνείς λίστες ταξινόμησης (ranking), ενώ το ΑΤΕΙΘ στο καλύτερο 10%, αφού σκαρφάλωσε 1.360 θέσεις. Στην ίδια κατηγορία είναι και το πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το οποίο παρέμεινε σταθερό (ανέβηκε στην 1.358η θέση από την 1.263η πέρυσι).

Ωστόσο, το Αριστοτέλειο, στην έρευνα του Διαπανεπιστημιακού Δικτύου Πολιτικών Ανώτατης Εκπαίδευσης 2013, που μετρά ακαδημαϊκά κριτήρια (π.χ. δημοσιεύσεις επιστημονικών ανακοινώσεων στο ίντερνετ) έπεσε 36 θέσεις σε σύγκριση με πέρυσι. Αυτό, κατά την αντιπρύτανη του ΑΠΘ, Δέσπω Λιάλιου, πιθανότατα να οφείλεται στην πολυήμερη κατάληψη των εργολαβικών υπαλλήλων.

Αναλυτικά, η δημοσίευση του Διαπανεπιστημιακού Δικτύου Πολιτικών Ανώτατης Εκπαίδευσης για το 2013, με τίτλο «Τα ελληνικά Πανεπιστήμια, ΤΕΙ και άλλες εκπαιδευτικές δομές στις διεθνείς λίστες ταξινόμησης (ranking)» τοποθετεί το ΑΤΕΙΘ στο καλύτερο 7,49% της παγκόσμιας κατάταξης, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρονικά για οποιοδήποτε ΤΕΙ, ενώ βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ όλων των ΤΕΙ της χώρας, και σε καλύτερη θέση από πολλά πανεπιστήμια, όπως το Πανεπιστήμιο Πειραιά, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Πάντειο Πανεπιστήμιο, και το Ελληνικό Διεθνές Πανεπιστήμιο.

«Αυτό οφείλεται στις αδιάκοπες προσπάθειες του προσωπικού του, που με τις διεθνείς συνεργασίες και τις επιστημονικές συνέργειες που έχει αναπτύξει κατάφερε να εδραιώσει το Ίδρυμα σε μια από τις κορυφαίες θέσεις διεθνώς και μάλιστα, εν μέσω τεράστιων δυσκολιών, μεγάλων περικοπών στη χρηματοδότησή του αλλά και την άμεση απειλή για τη διάλυσή του μέσω του σχεδίου ‘Αθηνά’», αναφέρει η διοίκηση του ιδρύματος σε ανακοίνωση της, προσθέτοντας ότι καταδεικνύεται για άλλη μια φορά η παντελής έλλειψη ακαδημαϊκών κριτηρίων και η έλλειψη αξιοκρατίας με την επιχειρούμενη συνένωση του ΤΕΙ με ιδρύματα όπως το ΤΕΙ Σερρών το οποίο βρίσκεται 2.900 θέσεις πιο κάτω, ή το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας που βρίσκεται 2.000 θέσεις πιο κάτω στη λίστα, με προφανή τον στόχο υποβάθμισης και καταστροφής ενός ακαδημαϊκά καταξιωμένου Ιδρύματος.

Η διοίκηση του ΑΤΕΙΘ αποφάσισε να επιβραβεύσει τα έγκριτα επιτεύγματα σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή θεσμικών φορέων την Πέμπτη 7 Μαρτίου και ώρα 12.00 στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς. Η παγκόσμια αυτή αναγνώριση είναι η απάντηση του ΑΤΕΙΘ «απέναντι σε μια πολιτική μικροψυχίας και ιδιοτέλειας η οποία επιδείχθηκε από την επίσημη πολιτεία δια μέσου του σχεδίου ‘Αθηνά’, που σκοπό έχει να αφανίσει το ίδρυμα».

Σημαντική συνεχή βελτίωση παρουσιάζει και το ΤΕΙ Μεσολογγίου που πλέον βρίσκεται στην 3η θέση μεταξύ των ΤΕΙ και στο καλύτερο 10-15% της παγκόσμιας κατάταξης. Πέντε συνολικά ΤΕΙ βρίσκονται μεταξύ του 15 και 20% (Κρήτης, Αθήνας, Κοζάνης, Πειραιά και Καβάλας).