samaras_erdogan_20130304_02.jpg

Τι είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός και τι απάντησε ο Ταγίπ Ερντογάν μετά τη συνάντησή τους στην Κωνσταντινούπολη. >>>

 

«Σήμερα είναι μια καλή μέρα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, μετά τη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Με αφορμή την υπογραφή 25 συμφωνιών, τόνισε ότι είναι στο χέρι των δύο πλευρών να πυκνώσουν οι καλές μέρες με αμοιβαίο, όμως, σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και την εθνική κυριαρχία. «Βάζουμε την ανάπτυξη στην υπηρεσία της ειρήνης» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι στην ατζέντα των συνομιλιών βρέθηκαν το θέμα της ΑΟΖ στο Αιγαίο, το Κυπριακό, αλλά και οι έρευνες της Λευκωσίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

samaras_erdogan_20130304_01.jpg

Για το θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στο Αιγαίο, ο Τούρκος πρωθυπουργός έκανε λόγο για λύση «win-win», δηλαδή για μία αμοιβαία επωφελή λύση, ενώ ο κ. Σαμαράς είπε ότι οι θέσεις της Ελλάδας για το ζήτημα είναι σαφείς και απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο.

Έμφαση έδωσε ο κ. Ερντογάν στο θέμα των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας, την οποία χαρακτήρισε «γέφυρα» μεταξύ των δύο χωρών, κανόντας παράλληλα αναφορά και στη μειονότητα της Θράκης. «Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να βελτιώσουμε τις συνθήκες των μειονοτικών πολιτών μας στην Τουρκία» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σαμαράς, ερωτηθείς από δημοσιογράφο για το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, απάντησε ότι η στιγμή δεν είναι κατάλληλη για να δοθούν λεπτομέρειες.

samaras_gkioul_20130304_01.jpg

Μετά την συνάντηση οι δύο πρωθυπουργοί προήδρευσαν στην συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, στο οποίο μετείχαν περί τους 25 υπουργούς και από τις δύο χώρες.
Αντικείμενο στην συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας ήταν θέματα χαμηλής πολιτικής στους τομείς του τουρισμού, της ναυτιλίας, της ασφάλειας.

Μεταξύ άλλων, υπογράφηκαν πρωτόκολλα για θέματα συνεργασίας στον τομέα του αθλητισμού, περί παροχή υπηρεσιών υγείας σε περιπτώσεις καταστροφών, μνημόνιο κατανόησης για συνεργασία στη ναυτιλία και τις θαλάσσιες μεταφορές, καθώς και μία δήλωση συνεργασίας σε θέματα παράνομης μετανάστευσης.