dimotiko_symboylio_02.jpg

Έχουν κληθεί να παραβρεθούν φορείς της πόλης, από τους αρχαιολόγους ως τη διοίκηση του μετρό – Η πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας δεύτερο, από τα τρία θέματα συζήτησης. >>>

 

Για τη σπουδαιότητα των αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν στο σταθμό «Βενιζέλου» του μετρό της πόλης και την ανάγκη να συνεχιστούν οι εργασίες της κατασκευής του σταθμού θα ενημερωθούν τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου κατά τη διάρκεια της 4ης τακτικής συνεδρίασης του οργάνου που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013, στις 16.00, στο Δημαρχιακό Μέγαρο (αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου).

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους πρόκειται για σημαντική ανακάλυψη καθώς αποκαλύφθηκε σε μήκος 77  μέτρων ο κεντρικός οδικός άξονας της πόλης που διέτρεχε τη Θεσσαλονίκη στην κατεύθυνση Ανατολή-Δύση, ενώνοντας την Κασσανδρεωτική Πύλη ή Πύλη της Καλαμαρίας Ανατολικά, με την Χρυσή Πύλη Δυτικά. Επιπλέον, η οδός εφάπτεται στη χάραξη της  σημερινής  Εγνατίας Οδού και διασταυρώνεται εντός του σκάμματος με κεντρική κάθετη οδική αρτηρία η οποία βρίσκεται στη χάραξη της σημερινής οδού Βενιζέλου και ένωνε τα τείχη με το λιμάνι του Μεγάλου Κωνσταντίνου.

Με σκοπό να παρουσιαστούν οι θέσεις όλων των πλευρών ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος απηύθυναν πρόσκληση στους φορείς της πόλης προκειμένου εκπρόσωποι τους να συμμετάσχουν στη συνεδρίαση.

Συγκεκριμένα κλήθηκαν οι: Αττικό Μετρό Α.Ε., Κοινοπραξία ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική, 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Σωματείο Εργαζομένων Μετρό Θεσσαλονίκης, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Τελλόγλειο Ίδρυμα Α.Π.Θ, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. 

Επιπλέον στην ίδια συνεδρίαση, που περιλαμβάνει τρία θέματα στην Ημερήσια Διάταξη, θα συζητηθούν και οι εξελίξεις σχετικά με το ζήτημα της πεζοδρόμησης της οδού Αγίας Σοφίας από την ομώνυμη πλατεία έως την οδό Τσιμισκή.