kinitopoihsh_stavros_xrysos_20130324_01.jpg
Συγκέντρωση και πορεία πραγματοποίησαν κάτοικοι της περιοχής – Τι λέει ο δήμαρχος Βόλβης Δημήτρης Γαλαμάτης >>>

 

Χιλιάδες κατοίκων από την Ιερισσό, το δήμο Αριστοτέλη και τον Σταυρό Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησαν, σήμερα, πορεία διαμαρτυρίας κατά της εξόρυξης χρυσού στη Χαλιδική.

Το κάλεσμα απηύθυνε η Επιτροπή Αγώνα Στρυμωνικού, του δήμου Βόλβης. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία του Σταυρού και πραγματοποίησαν πορεία, στους κεντρικούς δρόμους.

«Οι διαδηλωτές έστειλαν το μήνυμα της ανάπτυξης γύρω από την αλιεία, τη γεωργία και τον τουρισμό, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος», δήλωσε στη Ραδιοεφημερίδα του Fm100 και στο δημοσιογράφο Δ. Ι. Ασπροπούλη, ο δήμαρχος Βόλβης, Δημήτρης Γαλαμάτης.

kinitopoihsh_stavros_xrysos_20130324_03.jpg

Όπως εξήγησε, η Βόλβη είναι όμορος δήμος με του Αριστοτέλη και, μάλιστα, οι εγκαταστάσεις της εταιρίας «Ελληνικός Χρυσός» στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής απέχουν μόλις δύο χιλιόμετρα από την ακτή. «Μας χωρίζει η ίδια θάλασσα και, οποιαδήποτε επίπτωση στο περιβάλλον της μιας περιοχής, επηρεάζει και την άλλη. Τα παιδιά μας πάνε στο ίδιο σχολείο», εξήγησε ο κ. Γαλαμάτης.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Βόλβης «το όχι της τοπικής κοινωνίας στην εξόρυξη ακούγεται εδώ και πάνω από 15 χρόνια. Είναι ένα βροντερό και… μακρόσυρτο όχι».

Ο κ. Γαλαμάτης τόνισε πως το αναπτυξιακό πρόγραμμα της περιοχής πρέπει να στηριχθεί στην αειφόρο ανάπτυξη και στις ήπιες δράσεις. «Θα πρέπει, όμως, η πολιτεία να μας λύσει τα χέρια, ώστε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες του τόπου μας», πρόσθεσε.

kinitopoihsh_stavros_xrysos_20130324_02.jpg
Στην κινητοποίηση συμμετέχουν αντιπροσωπείες από τη Χαλκιδική, ενώ στο πλευρό των διαδηλωτών βρέθηκε η βουλευτής του ΚΚΕ Ελένη Γερασιμίδου.

Σε χαιρετισμό που απηύθυνε από το βήμα της συγκέντρωσης, η Ελένη Γερασιμίδου εξέφρασε τη συμπαράσταση του Κόμματος στον αγώνα των κατοίκων, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: "Το ΚΚΕ έγκαιρα προειδοποίησε, η ανάκαμψη που υπόσχεται η κυβέρνηση είναι φανερό ότι αφορά μονάχα το μεγάλο κεφάλαιο. Ο ορυκτός πλούτος της χώρας μας είναι λαϊκή περιουσία και δεν παραχωρείται σε επιχειρηματικούς ομίλους".

Η βουλευτής της ΚΚΕ κατήγγειλε το όργιο καταστολής που εξελίσσεται στη Χαλκιδική και το γεγονός ότι ο υπουργός Δημόσιας Τάξης για δεύτερη φορά αυτήν την εβδομάδα δεν προσήλθε στη Βουλή για να απαντήσει σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ.

Οι κινητοποιήσεις ενάντια στην εξόρυξη χρυσού από την «Ελληνικός Χρυσός» θα συνεχιστούν και αύριο Δευτέρα 25 Μάρτη, καθώς μετά την παρέλαση οι κάτοικοι της Χαλκιδικής ετοιμάζονται να ανέβουν και πάλι στο βουνό και να διαδηλώσουν, καθώς η «Ελληνικός Χρυσός» έχει ξεκινήσει την παράνομη υλοτόμηση του δάσους.