epeisodia_ierissos_20130307_02Παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων οι έρευνες συνεχίζονται – Η αστυνομία απέρριψε την πρόταση του εισαγγελέα Εφετών για σύσκεψη αύριο το πρωί

>>>

 

Συνεχίζονται οι έρευνες σε σπίτια της Ιερισσού Χαλκιδικής, την ίδια ώρα που, όλο το χωριό, κυριολεκτικά αστυνομοκρατείται.

Όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, άνδρες της αστυνομίας και της ασφάλειας, ουσιαστικά με την κάλυψη των ΜΑΤ, εισβάλουν σε σπίτια και προχωρούν σε έρευνες. Στόχος των ερευνών είναι ο εντοπισμός όσων ενέχονται στην επίθεση με μολότοφ στο εργοτάξιο της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο Β. Τζημούρτο, που υπερασπίζεται προσαχθέντες για την υπόθεση των Σκουριών, η Αστυνομία “απέρριψε την πρόταση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης για τη διενέργεια σύσκεψης, αύριο το πρωί, σχετικά με το θέμα και προχωρά σε έρευνες κατ’ οίκον”.

Από την πλευρά της, η αστυνομία, με ανακοίνωσή της, υποστηρίζει πως “400 περίπου άτομα συγκεντρώθηκαν-  απέκλεισαν την επαρχιακή οδό Γοματίου – Ιερισσού και δεν επέτρεπαν τη διέλευση αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες μαζί με δικαστικούς λειτουργούς μετέβαιναν στην περιοχή για υποβοήθηση των αστυνομικών ερευνών, που διενεργούνται στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης για τον εμπρησμό σε εγκαταστάσεις εταιρείας στις Σκουριές Χαλκιδικής, τα ξημερώματα της 17-02-2013”.

Πάντα σύμφωνα με την αστυνομία, οι κάτοικοι είχαν βάλει φωτιά σε ελαστικά, τα οποία ήταν υπεύθυνα για την αποπνικτική ατμόσφαιρα στην περιοχή. Υποστηρίζεται ότι οι κάτοικοι πετούσαν πέτρες στους αστυνομικούς και δεν αποχωρούσαν, γι αυτό “η διέλευση των αστυνομικών επετεύχθη με περιορισμένη χρήση χημικών μέσων”.

Διαψεύδεται ότι έγινε χρήση χημικών σε άλλο σημείο της περιοχής, όπως και οι πληροφορίες για χρήση χημικών σε σχολείο, καθώς και το ότι έγιναν συλλήψεις πέντε ατόμων.

Οικολόγοι Πράσινοι κατά Δένδια

“Ο κ. Δένδιας- και όσοι στο κυβερνητικό στρατόπεδο καλύπτουν τις μεθοδεύσεις και τις ενέργειές του- ανακάλυψε στα πρόσωπα μαθητών νέους «τρομοκράτες». Μέχρι πρότινος οι αστυνομικές δυνάμεις φρόντιζαν να δημιουργούν κλίμα εκφοβισμού σε αυριανούς πολίτες, επισκεπτόμενοι  σχολείο και απαιτώντας την προσαγωγή μαθητών. Τώρα αποφάσισαν να τους «διδάξουν» εμπράκτως τις επιπτώσεις των χημικών, με την αθρόα εκτόξευση δακρυγόνων ακόμα και σε σχολικό χώρο”, τονίζεται σε ανακοίνωση των Οικολόγων Πράσινων, με αφορμή τις πληροφορίες για χρήση χημικών σε σχολείο –κάτι που διαψεύδει κατηγορηματικά η αστυνομία.

“Οι Οικολόγοι Πράσινοι καταδικάζουν την εισβολή των ΜΑΤ στην Ιερισσό και τη ρίψη χημικών και δακρυγόνων ακόμη και στο σχολείο του χωριού, που είχε ως αποτέλεσμα και τραυματισμούς μαθητών”, επιμένει η ανακοίνωση.

Στην ίδια ανακοίνωση γίνεται λόγος για “απίστευτη επίθεση και στέρηση των στοιχειωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων των κατοίκων του, με πρόσχημα τις "έρευνες" για τους δράστες του εμπρησμού των μηχανημάτων της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός στην εξαιρετικής οικολογικής σημασίας περιοχή Σκουριές, στο αρχέγονο δάσος του Όρους Κάκαβος”.

Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πρασίνων,  Νίκος Χρυσόγελος, κάλεσε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Δένδια «να αποσύρει άμεσα τις αστυνομικές δυνάμεις και να εγγυηθεί για την ασφάλεια και την προστασία των κατοίκων, αποκλιμακώνοντας την ένταση στη περιοχή. Σε άλλη περίπτωση θα είναι υπόλογος στην ελληνική κοινωνία και το δημοκρατικό πολίτευμα. Οι λύσεις μπορούν να έρθουν μόνο μέσα από το δημόσιο διάλογο και τη συναίνεση και όχι μέσα από την ωμή καταστολή και τη συλλογική απόδοση ευθυνών, πολύ περισσότερο για την επιβολή μιας επένδυσης που έχει σοβαρά νομικά, οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα», καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Χρυσόγελος.