skoyries_megalh_panagia_20130224_01Οι τρεις λόγοι για τους οποίους το ΑΠΘ επιφυλάσσεται για την εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής >>>

 

«Να ξανακοιτάξουμε την περιβαλλοντική μελέτη» της επένδυσης των Σκουριών, επειδή «υπάρχουν περιβαλλοντικοί κίνδυνοι που, εντέχνως, υποβαθμίζονται», πρότεινε ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Γιάννης Μυλόπουλος.

Ο πρύτανης, που μίλησε στη Ραδιοεφημερίδα του Fm100 και στο δημοσιογράφο Δ. Ι. Ασπροπούλη, υπογράμμισε πως η επένδυση των Σκουριών δεν προωθεί την οικονομική ανάπτυξη, καθώς υπονομεύει την αγροτική και την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, αφού δεν έγινε συνεκτίμηση των αποδόσεων, πως υποβαθμίζεται ο οικολογικός κίνδυνος σύμφωνα με τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου κι ότι έχει διχάσει την κοινωνία και δεν προάγει την κοινωνική συνοχή. «Σε καμία περίπτωση δεν είναι μια αειφόρος ανάπτυξη», είπε χαρακτηριστικά.

Το ΑΠΘ προτείνει δύο αλλαγές: Η πρώτη είναι να υπάρξει νέα περιβαλλοντική μελέτη κι η δεύτερη να μην παραχωρηθούν 260.000 στρέμματα στα οποία η επιχείρηση να μπορεί να κάνει, οπουδήποτε, εξόρυξη, αλλά, ανάλογα με την φέρουσα ικανότητα της περιοχής να ρυθμιστεί η εξορυκτική δραστηριότητα σε μικρότερη και συγκεκριμένη έκταση.