Περισσότερα από 200 φάρμακα έχουν εξαφανιστεί ήδη από πέρυσι από την ελληνική αγορά, ενώ σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η κατάθεση αιτημάτων για απόσυρση σκευασμάτων από φαρμακευτικές εταιρείες. >>>

Αιτία, σύμφωνα με Τα Νέα, είναι οι χαμηλές ελληνικές τιμές που θεωρούνται ασύμφορες και επιπλέον συμπαρασύρουν τις ευρωπαϊκές προς τα κάτω.

Τα σκευάσματα που έχουν εξαφανιστεί από τα ράφια των ελληνικών φαρμακείων είναι κυρίως κολλύρια, αντιιικά, αναισθητικά, ενώ στη λίστα συμπεριλαμβάνεται και μικρός αριθμός ογκολογικών φαρμάκων.

Ειδικότερα και όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΟΦ Γιάννης Τούντας κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συνέδριο για τα γενόσημα φάρμακα, φέτος έχουν ήδη υποβληθεί 23 αιτήσεις για απόσυρση φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Πέρυσι ο αριθμός ξεπέρασε τις 223, με αποτέλεσμα να αποσυρθούν εντός του έτους 203 φάρμακα. Οπως ο κ. Τούντας διευκρινίζει στα «ΝΕΑ», από αυτά κρίνονται ως «μοναδικά» τα 25, παρ' όλα αυτά οι θεράποντες ιατροί μπορούν να προτείνουν στους ασθενείς τους θεραπεία με άλλη δραστική ουσία. Ετσι, εκείνα τα σκευάσματα που αφήνουν θεραπευτικό κενό - δηλαδή δεν μπορούν να αντικασταθούν από άλλο φάρμακο - δεν ξεπερνούν τα 5.

Στην περίπτωση αυτή και για την αντιμετώπιση ασθενειών με φάρμακα που έχουν αποσυρθεί και κρίνονται ως αναντικατάστατα, προβλέπεται η παραγγελία σκευασμάτων μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).