BE6LIjUCIAAZKjo[5]
Κλήθηκαν να πάρουν μέρος στη συζήτηση όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς: Από τους κατοίκους ως τους εκπροσώπους της εταιρίας >>>

 

Το θέμα της εξόρυξης χρυσού από τα μεταλλεία της Χαλκιδικής, οι επιπτώσεις στο περιβάλλον και οι αντιδράσεις των κατοίκων, θα συζητηθούν, αύριο, στην 5η τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης. Θα προηγηθεί, στις 2 μετά το μεσημέρι, ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη την «έγκριση Απογραφής και Ισολογισμού Έναρξης 1-1-2011 του Δήμου Θεσσαλονίκης».

Η τακτική συνεδρίαση είναι προγραμματισμένη να αρχίσει στις 4 το απόγευμα, με 65 θέματα στην ημερήσια διάταξη.

Το δημοτικό συμβούλιο θα ενημερωθεί για το θέμα της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη βόρεια Χαλκιδική, γι αυτό κι έχουν προσκληθεί όλοι οι τοπικοί φορείς, προκειμένου εκπρόσωποι τους να συμμετάσχουν στη συνεδρίαση. Συγκεκριμένα κλήθηκαν εκπρόσωποι από το Εθνικό Κέντρο Βιώσιμης και Αειφόρου Ανάπτυξης, το Συμβούλιο Περιβάλλοντος, το Συντονιστικό Όργανο Επιτροπών κατά των μεταλλείων, το δήμο Αριστοτέλη, τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος-Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος-Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Στην ίδια συνεδρίαση θα ζητηθεί η έγκριση της συμμετοχής του Δήμου Θεσσαλονίκης σε κοινοτικό πρόγραμμα για την παρακολούθηση περιβαλλοντικών προβλημάτων των ακτών, η τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος 2013, λόγω ένταξης στο ΕΣΠΑ της τρίτης φάσης του έργου για την «Αναβάθμιση του Οδικού Άξονα της Αγίου Δημητρίου» και προγράμματος για την αειφόρο ανάπτυξη και η έγκριση πραγματοποίησης τριάντα συναυλιών της Φιλαρμονικής Ορχήστρας στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Θεσσαλονίκης με στόχο τη γνωριμία των μαθητών με τη μουσική μέσα από το άκουσμα γνωστών συνθέσεων, από το ελληνικό και ευρωπαϊκό ρεπερτόριο.

Η χθεσινή πορεία

Χθες, κάτοικοι της Ιερισσού και όχι μόνον πραγματοποίησαν πορεία, στη Θεσσαλονίκη, κατά της εξόρυξης χρυσού και σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον τρόπο με τον οποίο η αστυνομία προσάγει υπόπτους για την επίθεση που είχε γίνει με μολότοφ, στις 17 Φεβρουαρίου, στο εργοτάξιο της εταιρίας «Ελληνικός Χρυσός», στις Σκουριές.

Στο συλλαλητήριο πήραν μέρος περίπου 20.000 άνθρωποι. Συγκεντρώθηκαν, αρχικά, στο πάρκο της ΧΑΝΘ, απέναντι από το δημαρχείο της Θεσσαλονίκης κι έκαναν πορεία από την Τσιμισκή, την Ίωνος Δραγούμη και την παραλιακή λεωφόρο Νίκης ως το πλακόστρωτο του Λευκού Πύργου.