Ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας συνάντησε διαδοχικά τον Κάρολο Παπούλια, αλλά και τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Τις ευχαριστίες του για τη διαχρονική συμπαράσταση της Ελλάδας στον κυπριακό ελληνισμό μετέφερε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, στη συνάντηση που είχαν το μεσημέρι της Δευτέρας.
Σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη, «κανένας δεν παραγνωρίζει ότι υπάρχουν αδερφοί Έλληνες που άφησαν και το αίμα, αλλά και τα κόκκαλά τους στην Κύπρο, για να διασφαλίσουν την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας».Όπως είπε, ο κυπριακός λαός προσβλέπει στο να υπάρξει μέσα από τον ειρηνικό διάλογο μια διαφοροποίηση της τουρκικής στάσης, «ώστε να επιτύχουμε με ειρηνικό τρόπο μια λύση που να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων ανεξαίρετα των κατοίκων, αλλά και να απαλλάσσει τον τόπο από την κατοχή».Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ότι σε αυτήν την προσπάθεια η Κύπρος θα έχει τη συμπαράσταση, πέρας της Ελλάδας, και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Η Τουρκία είναι υποψήφια χώρα, έχει υποχρέωση να τιμήσει και να τηρήσει όλες αυτές τις δεσμεύσεις και υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει τα υπόλοιπα των ευρωπαϊκών κρατών», είπε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Και συνεπώς, δεν διανοούμαι πώς θα ήταν δυνατόν να εξευρεθεί μια λύση, χωρίς να εδράζεται στις βασικές αρχές, αξίες, στα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως διαλαμβάνονται και προστατεύονται στην υπόλοιπη Ευρώπη», κατέληξε.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «θα εμβαθύνουμε τον συντονισμό των προσπαθειών μας και των διαβουλεύσεων, ώστε να έρθει εκείνη η ποθητή μέρα της επανένωσης, που δεν θα υπάρχει κατοχικός στρατιώτης στο νησί και θα είναι μια μεγάλη νίκη για τον Ελληνισμό, γιατί η μάχη που δίνει ο Κυπριακός λαός είναι μάχη του Ελληνισμού».

Σε εγκάρδιο κλίμα η συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά

Ο κ. Αναστασιάδης είχε την πρώτη επίσημη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και συζήτησαν για την πορεία του Κυπριακού, αλλά και για τη δημοσιονομική κατάσταση στην Κύπρο. Όπως αναμενόταν ο Κύπριος Πρόεδρος ζήτησε τη συνδρομή της Ελλάδας για να καλυφθεί η "μαύρη τρύπα" των κυπριακών τραπεζών μέσα από τα κεφάλαια που θα λάβουν οι ελληνικές τράπεζες, αν και μία τέτοια προοπτική θυγατριοποίησης των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα ώστε να ανακεφαλαιοποιηθούν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) έχει απορριφθεί από την ΤτΕ καθώς τα κεφαλαιακά αποθέματα του Ταμείου είναι πολύ περιορισμένα. Παράλληλα η χώρα του θα προσφέρει την τεχνογνωσία στον τομέα των υδρογονανθράκων, όπου έχει κάνει σημαντικά βήματα.