nero_paidi_1.JPG
Μοιράζουν φυλλάδια με τις απόψεις τους στις 4 το απόγευμα, στο Συντριβάνι, απέναντι από τα γραφεία της εταιρίας >>>

 

Με σύνθημα “Το νερό είναι δημόσιο αγαθό, όχι εμπόρευμα”, μέλη των Οικολόγων Πράσινων θα ενημερώσουν, σήμερα, στις 4 το απόγευμα, πολίτες της Θεσσαλονίκης, για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ. Θα μοιράζουν φυλλάδια με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις θέσεις τους, στην πλατεία Συντριβανίου, απέναντι από τα γραφεία της εταιρίας.

Ευκαιρία για το δρώμενο δίνει η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Νερού.

Σε ανακοίνωση τους οι Οικολόγοι Πράσινοι, επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι ζητούν την τήρηση της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα νερά και την υπεράσπιση των συλλογικών αγαθών, ενώ όπως υποστηρίζουν, η σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση του νερού θα οδηγήσει σε αύξηση της τιμής του και επιδείνωση της ποιότητας του.

Στην ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι “η σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση του νερού, όπως έχει δείξει και η διεθνής εμπειρία, θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της τιμής του, αλλά και επιδείνωση της ποιότητας του”.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι συμπαρατάσσονται με τους πολίτες και τους συλλογικούς φορείς που αγωνίζονται για να βγουν από τον κατάλογο των προς ιδιωτικοποίηση δημοσίων περιουσιακών στοιχείων οι δύο μεγάλες εταιρείες ύδρευσης της χώρας, η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ. Επικαλούνται “λόγους αειφορικής διαχείρισης του  νερού πρωτίστως,  αλλά και κοινωνικής δικαιοσύνης, χρηστής και αποτελεσματικής διοίκησης και αρνητικής διεθνούς εμπειρίας”.

Καθώς, στις 21 Φεβρουαρίου 2013, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) ανακοίνωσε την πρόσκληση για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση του 51% της εταιρείας μέσω διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, οι Οικολόγοι Πράσινοι υποστηρίζουν τις πρωτοβουλίες της Κίνησης Πολιτών «136». Θεωρούν ότι η κίνηση “δημιουργεί τις προϋποθέσεις και οργανώνει τους πολίτες της Θεσσαλονίκης για να πάρουν στα χέρια τους – μέσω κοινωνικών συνεταιρισμών – τη διαχείριση του νερού, αγοράζοντας τις μετοχές της ΕΥΑΘ, επιτυγχάνοντας έτσι τον κοινωνικό έλεγχο στο νερό”.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι πολίτες θα ενημερωθούν για τη συλλογή υπογραφών από την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Ευρωπαίων Πολιτών «Το νερό και η υγιεινή είναι ανθρώπινα δικαιώματα. Το νερό είναι δημόσιο αγαθό, όχι εμπόρευμα!»(http://www.right2water.eu/el) που διεκδικεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη θέσπιση σχετικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας.