Ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου αποτιμά τις εκδηλώσεις της Θεσσαλονίκης για το Ολοκαύτωμα >>>

Το μήνυμα της Θεσσαλονίκης, ότι δε θα επιτρέψει άλλα Ολοκαυτώματα, εναντίον οποιουδήποτε, υπογράμμισε, μιλώντας στη Ραδιοεφημερίδα του Fm100 και στον δημοσιογράφο Δ. Ι. Ασπροπούλη, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας και του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, Δαβίδ Σαλτιέλ. Τόνισε τη μεγάλη συμμετοχή στην πορεία μνήμης που έγινε το Σάββατο, την οποία χαρακτήρισε εντυπωσιακή, αλλά και την αποστροφή της ομιλίας του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, για μηδενική ανοχή σε νέα Ολοκαυτώματα.

Evraioi poreia mnimis Thessaloniki

Ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου επισήμανε πως, μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο –κι ενώ στα βουνά της Αλβανίας άφησαν την τελευταία τους πνοή, πολεμώντας για την Ελλάδα 500 Έλληνες Εβραίοι και τραυματίστηκαν άλλοι 3.000, από τους, συνολικά 12.000 που πολέμησαν- «έπεσε μια ταφόπλακα, επικράτησε σιωπή, για όλα αυτά». Και τόνισε πως «τα τελευταία χρόνια αρχίσαμε να συζητάμε ότι, πριν το 1940, το 20% των κατοίκων της Θεσσαλονίκης ήταν Εβραίοι», οι περισσότεροι από τους οποίους χάθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

mnimeio_olokaftomatos_03

Σχολιάζοντας την κίνηση του ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ, Κατίδη, να χαιρετίσει ναζιστικά μετά από το γκολ που πέτυχε επί της Βέροιας, είπε πως «η Ελλάδα έχει χιλιάδες θύματα του χιτλερισμού. Μπορούμε να γυρίσουμε πίσω», αναρωτήθηκε; Για να καταλήξει: «Δεν είναι στις φλέβες μας κάτι τέτοιο».