Μετά από μαραθώνιες συνομιλίες στο Eurogroup, που διήρκεσαν όλο το βράδυ, ήρθε απόφαση για "κούρεμα" των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες. Μούδιασμα και αγωνία και στους Έλληνες καταθέτες.

Τα ξημερώματα, μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις, το Eurogroup κατέληξε σε συμφωνία με την Κύπρο για μια άνευ προηγουμένου εφάπαξ εισφορά για τις καταθέσεις, προκειμένου να διασφαλιστεί μια οικονομική διάθεση της τάξης των 10 δις. ευρώ από την Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ο επικεφαλής του Eurogroup, κ. Jeroen Dijsselbloem, υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, ανέφερε στους δημοσιογράφους πως αποφασίστηκε η εφάπαξ εισφορά 9,9% για τους καταθέτες που διαθέτουν πάνω από 100.000 ευρώ στις κυπριακές τράπεζες και με 6,5% για τις καταθέσεις κάτω από 100.000 ευρώ. Στόχος του μέτρου αυτού είναι να αντληθούν γύρω στα 5,8 δις ευρώ, δηλαδή το 33% της παραγωγικής δυνατότητας της χώρας. Μάλιστα έκρινε πως το μέτρο αυτό ήταν αναγκαίο και δικαιολογημένο, αν και για πρώτη φορά καταθέτες δέχονται τόσο ισχυρό πλήγμα μέσα στην Ευρωζώνη.
Ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ κ. Άσμουσεν δήλωσε πως η Κυπριακή κυβέρνηση θα πρέπει να έχει νομοθετήσει το σχετικό μέτρο μέσα στο Σαββατοκύριακο, ώστε από ο φόρος που έχει "παγώσει" στις καταθέσεις να τεθεί σε ισχύ από το πρωί της Τρίτης, καθώς Δευτέρα είναι αργία.
Το Δ.Ν.Τ. διαμέσου της κ. Λαγκάρντ διεμήνυσε ότι είναι έτοιμο να συμμετέχει στο πρόγραμμα του δανεισμού της Κύπρου, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί το ακριβές ποσό. Πηγές του Dow Jones τοποθετούν τη συμμετοχή του Δ.Ν.Τ. στο 1 δις ευρώ.
Ο μηχανισμός στήριξης αναμένεται να είναι έτοιμος το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου, και μετά θα επικυρωθεί από όλα τα Κοινοβούλια των χωρών της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας. Αυτό ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας,Klaus Regling.

Σοκ στην Κύπρο- Τέθηκαν εκτός λειτουργίας τα ΑΤΜ

Στο άκουσμα της είδησης των μέτρων, που αποφασίστηκαν στο Eurogroup αρκετοί Κύπριο έτρεξαν στις Τράπεζες, για να αποσύρουν τις καταθέσεις τους. Ωστόσο τα Α.Τ.Μ. είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας και όταν επαναλειτούργησαν οι καταθέσεις είχαν μειωθεί.Επιπλέον, σύμφωνα με τα μέτρα, επιβάλλεται φόρος στους τόκους των καταθέσεων, αυξάνεται ο εταιρικός φόρος και προωθούνται σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις, ώστε να καλυφθούν τα επιπλέον 7 δισεκατομμύρια ευρώ που χρειάζεται η Κύπρος.


Μιχάλης Σαρρής "Αποφύγαμε την άτακτη χρεοκοπία"

Ο υπουργός οικονομικών της Κύπρου, Μιχάλης Σαρρής έκανε λόγο για μια "ιστορικά δύσκολη απόφαση ευθύνη", ενώ τόνισε πως αποφεύχθηκε η άτακτη χρεοκοπία της χώρας.Όπως πρόσθεσε ο Μ. Σαρρής, αντί του προτεινόμενου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κουρέματος των καταθέσεων κατά 40% επετεύχθη ένα εφάπαξ τέλος αλληλεγγύης επί των καταθέσεων, το οποίο θα συνοδεύεται από ισόποση ανταπόδοση του συγκεκριμένου ποσού με μετοχές συγκεκριμένων τραπεζικών οργανισμών.
Ο Σαρρής ανέφερε ότι ύστερα από τη σκληρή διαπραγμάτευση απεφεύχθησαν νέες περικοπές μισθών και συντάξεων. Επίσης τα Ταμεία Προνοίας ημικρατικών και τραπεζικών οργανισμών διατήρησαν την αυτονομία τους, ενώ αποφεύχθηκε η, όπως τη χαρακτήρισε, χειρίστη εξέλιξη της επιβολής φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.
Ο κύριος Σαρρής ανέφερε ότι το τελικό ποσό που θα δοθεί ως βοήθεια στην Κύπρο θεωρείται βιώσιμο και διαχειρίσιμο και δεν θα αποτελέσει δυσβάστακτο βάρος για τις επόμενες γενιές.

Στουρνάρας " Εξαιρούνται τα υποκαταστήματα κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα

Ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας καθησύχασε τους καταθέτες σε κυπριακά υποκαταστήματα τραπεζών στην Ελλάδα, κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος με την ανακοίνωση του Eurogroup. "Από την απόφαση του Eurogroup σχετικά με την Κύπρο εξαιρούνται ρητώς οι καταθέσεις στα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και διασφαλίζεται απολύτως η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος".
Νωρίτερα ο κ. Άσμουσεν είχε ανακοινώσει πως για να μην υπάρξει αντίκτυπος στην ελληνική οικονομία, οι δραστηριότητες κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα μέσω θυγατρικών τους σχεδιάζεται να αποκοπούν από τις μητρικές τους και τελικά να περάσουν στον έλεγχο ελληνικών ιδρυμάτων.