dikh_karanika_01Τι έγινε στη δίκη του αρνητή στράτευσης, στο Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης – Ποιοι παρέστησαν ως συνήγοροι υπεράσπισης – Τι δήλωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου >>>

 

Αθωώθηκε, σήμερα, από το Διαρκές Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης, ο αρνητής στράτευσης, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ – Ενωτικού Κοινωνικού Μετώπου, Νίκος Καρανίκας. Το δικαστήριο δέχτηκε ότι, δεν κλητεύτηκε νομότυπα και τον απάλλαξε της κατηγορίας της ανυποταξίας.

Ως μάρτυρες υπεράσπισης εμφανίστηκαν στο στρατοδικείο ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος, ο καθηγητής του ΠΑΜΑΚ Κώστας Τσιτσιλίκης, πρόεδρος της Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Αλέξης Μπένος, καθηγητής κοινωνικής ιατρικής στο ΑΠΘ, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Θεσσαλονίκη Ανοικτή Πόλη, η καθηγήτρια του Συνταγματικού Δικαίου του ΑΠΘ, Ιφιγένεια Καμτσίδου, ο πρώτος αρνητής στράτευσης Μιχάλης Μαραγκάκης κι ο αντιρρησίας συνείδησης Γιάννης Γκλαρνέτατζης.

Στην έναρξη της διαδικασίας κατατέθηκε ένσταση για αναρμοδιότητα του δικαστηρίου, η οποία απορρίφθηκε και η δίκη διεξήχθη κανονικά.

«Είναι τιμή μου που υπερασπίστηκα τον Καρανίκα», δήλωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, που μαζί με τον δικηγόρο από τη Θεσσαλονίκη, Θωμά Χαραλαμπίδη, ανέλαβαν την υπεράσπισή του. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «με την πράξη του αυτή, δεν προσέβαλε την πατρίδα του, αλλά αντίθετα, υπερασπίστηκε τα πιστεύω του».

Έξω από το δικαστήριο είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες φοιτητές και αλληλέγγυοι του αρνητή στράτευσης, σε ένδειξη συμπαράστασης.