xrima_01-001.jpg

“Απαράδεκτη” χαρακτηρίζουν την απαίτηση της τρόικας να πουλά ο δανειολήπτης τα περιουσιακά του στοιχεία πριν μπει στη ρύθμιση νομικοί των τραπεζών! >>>

 

Την πρόταση, να γίνουν εμπεριστατωμένες μελέτες, από πλευράς τραπεζών, ώστε να καταγραφούν τα επακριβή στοιχεία των δανείων που δεν εξυπηρετούνται, για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα χιλιάδων δανειοληπτών, κατέθεσε, μιλώντας στη Ραδιοεφημερίδα του Fm100 και στο δημοσιογράφο Δ. Ι. Ασπροπούλη, ο οικονομολόγος – νομικός Αθανάσιος Κουτσιμανής.

Όπως είπε ο κ. Κουτσιμανής, τόσο οι δανειολήπτες, όσο και οι τράπεζες, βρίσκονται σε δυσχερή θέση κι αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό από την τρόικα, που επιμένει να ζητά δικλείδες ασφαλείας στη λύση την οποία προωθεί η κυβέρνηση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Η λύση αυτή, εξήγησε, αφορά μόνον τα στεγαστικά δάνεια που έχουν ληφθεί με προσημείωση ακινήτου. «Αφήνει απέξω», πρόσθεσε «τις περιπτώσεις που η αντικειμενική αξία του ακινήτου είναι πάνω από 150.000 ευρώ, το επάγγελμα του δανειολήπτη είναι ελεύθερος επαγγελματίας, το εισόδημά του είναι πάνω από 25.000 ευρώ ετησίως, ενώ εξαιρεί καταναλωτικά δάνεια και χρέη από πιστωτικές κάρτες». Σύμφωνα με την πρόταση που επεξεργάζονται τρόικα, κυβέρνηση και τράπεζες, ο δανειολήπτης θα πληρώνει, για χρονική διάρκεια τεσσάρων ετών μόνον τους τόκους, που θα αυξάνονται με ποσοστό 1,5% και η μηνιαία δόση δε θα ξεπερνά το 15% του εισοδήματος του δανειολήπτη. Θα αφορά, δε, όσους είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται πάνω από 35% από 1/1/2010 και το ετήσιο εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 25.000 ευρώ.

Ο κ. Κουτσιμάνης χαρακτήρισε «εξωφρενικό» να ζητά η τρόικα από τους δανειολήπτες να πουλήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, για να εξοφλήσουν μέρος του δανείου και, στη συνέχεια να γίνει δεκτή η ένταξή τους στη ρύθμιση. «Και οι τρεις πλευρές, τρόικα, κυβέρνηση και τράπεζες, πρέπει να κάνουν μια καλύτερη ανάγνωση του προβλήματος, για να μην προκύψουν επιπλέον θέματα», είπε.

Εξήγησε πως και οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε δυσχερή θέση, από το psi (μειώθηκαν τα κεφάλαιά τους) και τη μεταφορά καταθέσεων στο εξωτερικό, αφού πρέπει να καλύψουν την κεφαλαιακή επάρκεια που απαιτεί η Παγκόσμια Ένωση Τραπεζών κι αυτό μπορεί να γίνει είτε με επένδυση από πλευράς μετόχων, κάτι που κάτω από αυτές τις συνθήκες θεωρείται εξαιρετικά απίθανο, ή από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. «Ήδη, επίτροποι μπήκαν στις τράπεζές μας και ελέγχουν τις πράξεις των διοικήσεων», υπογράμμισε.

Για τον κ. Κουτσιμανή, ο τρίτος λόγος που οδήγησε στην κατάσταση την οποία βιώνουμε, είναι τα «κόκκινα» δάνεια, για τα οποία, όπως λέει «δεν είναι υπεύθυνοι οι δανειολήπτες, αλλά η κατάσταση που μείωσε τα εισοδήματά τους κατά 35% -ακόμη και κατά 50% σε κάποιες περιπτώσεις. «Υπάρχει σαφέστατη αδυναμία των δανειοληπτών να εξυπηρετήσουν τις δόσεις τους», παραδέχτηκε.

Τόνισε, ακόμη, ότι υπολογίζεται στους 800.000 ο αριθμός των δανειοληπτών που έκαναν χρήση ρυθμίσεων τις οποίες οι ίδιες οι τράπεζες πρότειναν με απευθείας συνομιλίες με τους δανειολήπτες.

Τέλος υπογράμμισε πως «οι τράπεζες, στα περισσότερα από αυτά τα δάνεια έχουν εξασφαλίσεις, τα ακίνητα των δανειοληπτών, όμως το να τα κατασχέσουν, ακόμη κι αν ξεπαγώσουν οι πλειστηριασμοί, δεν βοηθάει το τραπεζικό σύστημα, αφού τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν ενδιαφέρονται να αποκτήσουν ακίνητα, αλλά να διαχειρίζονται χρήματα».