papageorgopoulos_kagkela_20130201_01.jpg

Στις συνθήκες κράτησης του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, αναφέρθηκαν, με δηλώσεις τους, στον «Τύπο Θεσσαλονίκης», δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών Διαβατών. >>>

 

Στο ρεπορτάζ του Βασίλη Παναγιωτίδη, ο Ανδρέας Φραγκλούλης, πρόεδρος των Σωφρονιστικών Υπαλλήλων του Γενικού καταστήματος Κράτησης Θεσσαλονίκης, ανέφερε πως «η κατάστασή όσον αφορά την κράτηση του κ. Παπαγεωργόπουλου είναι όπως όλων των κρατουμένων. Ο κ. Παπαγεωργόπουλος έχει τακτοποιηθεί σε ένα νέο θάλαμο, μετά το αίτημα που κατέθεσε να μεταφερθεί σε κάποιον μη καπνιζόντων».

Σχετικά με την ψυχολογική κατάσταση που βρίσκεται ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο κ. Φραγκλούλης, ανέφερε πως, η ψυχολογία του κατάσταση είναι, όπως, κάθε ανθρώπου, όταν μπει για πρώτη φορά σε ένα σωφρονιστικό ίδρυμα. «Είναι σαν χαμένος, αλλά είναι λογικό. Σιγά - σιγά και με τον καιρό θα συνηθίσει κάποια πράγματα όπως συνηθίζουν όλοι οι κρατούμενοι», σημείωσε και πρόσθεσε πως «σίγουρα οι συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων είναι δύσκολες, καθώς η δομή της φυλακής είναι με τέτοιο τρόπο ώστε να φιλοξενεί περίπου 350 άτομα και παρόλα αυτά αυτή τη στιγμή έχει 600».

Ανέφερε δε, ότι «το συγκεκριμένο σωφρονιστικό κατάστημα δεν είναι σύγχρονο, αφού λειτουργούσε και ως στρατιωτική φυλακή πριν από περίπου 30 χρόνια, ενώ στη συνέχεια έγινε σωφρονιστικό κατάστημα κράτησης για τους πολίτες». Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του ο κ. Φραγκλούλης, θέλησε να επισημάνει για μία ακόμα φορά πως, «σχετικά με το αίτημα του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου για αλλαγή στο κελί του και τη μεταφορά του σε μη καπνιζόντων, έγινε ότι προβλέπεται από τον εσωτερικό κανονισμό και δεν υπήρξε καμία ιδιαίτερη μεταχείριση προς το πρόσωπό του».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις, στον «Τ.Θ.», του Κωνσταντίνου Βαρσάμη, μέλους του διοικητικού συμβουλίου, της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων και αρχιφύλακα της φυλακής. «Όταν υπάρχει κάποιο αίτημα που προβλέπεται να ικανοποιηθεί από τον κανονισμό της φυλακής, τότε γίνεται δεκτό. Σε αυτή την περίπτωση ήταν ο κ. Παπαγεωργόπουλος. Είναι σεβαστή η προσωπικότητα του κάθε κρατουμένου και όπως ισχύει για όλους, έτσι ισχύει και για τον κ. Παπαγεωργόπουλο. Όλοι οι κρατούμενοι έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις», είπε.

Έφαγε μακαρόνια με σάλτσα

Ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, όπως έγινε γνωστό, κατά την επίσκεψη της συζύγου του, αφού συζήτησαν για την κατάσταση της υγείας του, της ανέφερε πως το βράδυ έφαγε μακαρόνια με σάλτσα και ότι ξόδεψε 80 ευρώ για πράγματα από το κυλικείο της φυλακής. Είναι γεγονός πως ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης την προηγούμενη μέρα βρέθηκε σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση, καθώς οι συγκρατούμενοί του τον χλεύαζαν, λέγοντας του συνέχεια, «καλώς τη φίρμα» και «έχουμε μία φίρμα ανάμεσά μας».

Επίσης τον αγνοούσαν επιδεικτικά όταν τους έλεγε να σταματήσουν να καπνίζουν γιατί τον ενοχλεί. Μάλιστα κάποια στιγμή ο κ. Παπαγεωργόπουλος δεν άντεξε και δάκρυσε, δείχνοντας με την αντίδραση αυτή και την συναισθηματική φόρτιση στην οποία βρίσκεται.