petrelaio_03.jpg
Τι προκύπτει από συνέδριο γεωλόγων του ΑΠΘ που έγινε σήμερα στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Πανεπιστημίου >>>

 

Σε, περίπου, πέντε χρόνια, θα είναι σε θέση, οι ειδικοί επιστήμονες, να γνωρίζουν με βεβαιότητα και το μέγεθος και την τοποθεσία τυχόν κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο. Αυτό υπογράμμισε ο καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, Γρηγόρης Τσόκας, που μίλησε στη ραδιοεφημερίδα του Fm100 και στο δημοσιογράφο Δ. Ι. Ασπροπούλη.

Ξεκαθαρίζοντας τα όσα ακούγονται και –πολύ περισσότερο- γράφονται στο Διαδίκτυο για τα υποτιθέμενα ελληνικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων, είπε πως «σημασία έχει το ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα γι αυτά».

Όσον αφορά στο στάδιο στο οποίο βρίσκεται αυτή, είπε πως «ολοκληρώθηκε η απόκτηση σεισμικών δεδομένων μη αποκλειστικής χρήσης (NESM), για μια θαλάσσια έκταση 225.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που εκτείνεται από τα δυτικά της Κέρκυρας ως τον μεσημβρινό παράλληλο που διέρχεται από την Ιεράπετρα της Κρήτης». Μάλιστα, για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της έκτασης, τη συνέκρινε με αυτήν της ηπειρωτικής Ελλάδος, που είναι μόλις 135.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Εξήγησε ότι, με την έρευνα αυτή «αποτυπώνονται οι πετρελαιοδομικές περιοχές στο υπέδαφος». Ξεκαθάρισε, όμως, ότι η διαδικασία ανάλυσης των στοιχείων διαρκεί περίπου πέντε χρόνια, όπως και στην περίπτωση της Κύπρου, όπου οι έρευνες άρχισαν το 2005 και οι γεωτρήσεις ξεκίνησαν το 2011.

Στην ερώτηση αν η Ελλάδα διαθέτει κοιτάσματα υδρογονανθράκων, απαντά ότι «βεβαιωμένα αποθέματα υπάρχουν μόνον στον Πρίνο, στα ανοικτά της Θάσου και στο Κατάκολο. Όλα τα άλλα είναι εικασίες», λέει. Χαρακτήρισε «λογικές» τις σκέψεις των Ελλήνων για την εκμετάλλευση τυχόν κοιτασμάτων και τόνισε: «Με βάση τις μελέτες, υπάρχουν 10% πιθανότητες να βρεθούν κοιτάσματα στις περιοχές που ελέγχθηκαν. Είμαστε πολύ μακριά ακόμη, από το να μετατραπεί η αισιοδοξία σε βεβαιότητα».

Ο καθ. Γρηγόρης Τσόκας στάθηκε ιδιαίτερα στο ότι «ξαναπιάσαμε τον μίτο της Αριάδνης, που είχαμε κόψει το 1997», όταν και σταμάτησαν οι σχετικές έρευνες, για να αρχίσουν στις μέρες μας.

Οι δηλώσεις του κ. Τσόκα έγιναν με αφορμή την ημερίδα με θέμα τους υδρογονάνθρακες και τα αποτελέσματα των γεωολογικών και γεωφυσικών ερευνών, που διεξήχθη, σήμερα, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ. Όπως υπογράμμισε, έχουν γίνει άλλες τέσσερις παρόμοιες ημερίδες. Στη σημερινή συμμετείχαν πάνω από 400 φοιτητές, κάτι που θεώρησε ενθραρρυντικό, αφού, όπως εξήγησε, σκοπός των επιστημονικών συνεδρίων είναι να βοηθούν στην ενημέρωση των επιστημόνων και να δίνουν έναυσμα στους φοιτητές να ασχοληθούν με την έρευνα.