Μιλώντας στην Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να τον κατονομάσει, "φωτογραφίζοντας" όμως την πολιτική στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Αντώνης Σαμαράς επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση, "φωτογραφίζοντας" τη στάση της και εν όψει των συναντήσεών του με την Τρόικα, τόνισε: "Εμείς πασχίζουμε να βγούμε από τα μνημόνια. Απέναντι μας είναι αυτοί που χαϊδεύουν παρανόμους, στεναχωριούνται όταν εμποδίζονται βαρυποινίτες να δραπετεύσουν, εμφανίζονται με πολλά πρόσωπα, δεν θέλουν τις επενδύσεις και τις διώχνουν".
Έκανε λόγο μάλιστα για "συνιστώσες του λαϊκισμού", που η πολιτεία δεν έχει λόγο να απολογείται απέναντί τους: "Όταν μας κουνάνε το δάχτυλο εμείς τους βάζουμε στη θέση τους, δεν έχουμε υποχρέωση να απολογούμαστε στις συνιστώσες του λαϊκισμού. Εκπροσωπούν το χειρότερο πρόσωπο του χθες. Από όλα έχει ο μπαξές τους. Δεν μας πτοούν οι απειλές τους".
Σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας, ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε ένα παράδειγμα από...την ιατρική..: "Δεν βγήκαμε από τον κίνδυνο, βγήκαμε από την εντατική, είμαστε στο νοσοκομείο, είμαι ρεαλιστής λέω την αλήθεια", ενώ ξεκαθάρισε, πως δεν θα παρθούν νέα μέτρα λιτότητας, παρά μόνο μέτρα για την ανακούφιση των πολιτών από τα απότοκα της κρίσης και την ανάπτυξη.
Αναφορικά με τις περικοπές που γίνονται τόνισε: «Πρώτος εγώ νιώθω τον πόνο και θέλω να βγούμε από την κρίση».
Είπε ότι ήταν «τολμηρό βήμα ευθύνης η άρνηση του πρώτο μνημονίου. Η θέση μας επαληθεύθηκε. Όλοι αποδέχονται ότι τότε έγιναν λάθη. Ο πολλαπλασιαστής ήταν λάθος και το επισημαίναμε από τότε μόνοι μας. Όμως δεν είπαμε ποτέ ότι θα το σκίσουμε όπως άλλοι λένε σήμερα. Εμείς λέγαμε ότι θα σεβαστούμε τις υποχρεώσεις της Ελλάδας».
Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε πως οι δεσμεύσεις της ΝΔ έγιναν πράξη, αφού, η Ελλάδα έχει παραμείνει στην Ευρωζώνη, ενώ έχει μειωθεί το χρέος με επιμήκυνση και χαμηλότερα επιτόκια.
Ο πρωθυπουργός μάλιστα άνοιξε και τις εργασίες για το 9ο τακτικό συνέδριο της ΝΔ. Οι επόμενοι μήνες θα είναι σημαντικοί, όπως τόνισε, ενώ κάνοντας μια αναδρομή τρία χρόνια πριν στον Μάρτιο του 2010 ο Αντώνης Σαμαράς είπε χαρακτηριστικά, πως η παράταξη της ΝΔ έχει στέρεες βάσεις και παραδόσεις στην κοινωνία. Την περίοδο εκείνη η χώρα πήγαινε ολοταχώς προς το Μνημόνιο, ενώ η ΝΔ βαλλόταν από παντού.
"Μέσα σε τρία χρόνια, μέσα στην κατάρρευση των πάντων, εμείς μείναμε όρθιοι και αποτελούμε τον άξονα για όσους θέλουν την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Δύο ήταν η σταθμοί στην πορεία μας, η άρνηση να ψηφίσουμε το πρώτο μνημόνιο και η συμμετοχή μας στην κυβέρνηση Παπαδήμου".

Εκλογές στην Ιταλία και ΑΟΖ

Ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε και στις πρόσφατες εκλογές στη γειτονική χώρα και σχολιάζοντας το αποτέλεσμά τους τόνισε πως ίσως προκαλέσει τριγμούς στο Ευρωπαϊκό οικοδόμημα, ωστόσο η Ελλάδα, έχει εξασφαλίσει την χρηματοδότησή της με οργανωμένες ενέργειες. "Αυτά που περνάει η χώρα είναι δύσκολα, αλλά αυτά που θα περνούσε αν δεν είχαμε κάνει όσα κάναμε θα ήταν πολύ χειρότερα και οδυνηρά, αυτά που θα αντιμετώπιζε η χώρα θα ήταν όχι μόνο ανυπόφορα, θα ήταν τραγωδία. Μπήκαμε στην τελική ευθεία, οι Κασσάνδρες θα διαψευστούν, δεν θα υπάρξουν άλλα νέα μέτρα λιτότητας και μόλις μπούμε στην ανάπτυξη θα υπάρξει και αποκατάσταση των αδικιών".
Αναφερόμενος στην ΑΟΖ σημείωσε ότι για να απελευθερώσουμε τους ενεργειακούς πόρους μας χρειαζόμαστε την Ευρώπη και η Ευρώπη χρειάζεται τους ενεργειακούς πόρους της Ελλάδας.