dodeka_apostoloi_01.jpg

Νέα δράση από τον Σύλλογο Φίλων Νοσοκομείου Παπαγεωργίου “Η Αντιρίδα” – Πού να δηλώσετε συμμετοχή. >>>

 

Ο Σύλλογος Φίλων Νοσοκομείου Παπαγεωργίου «Η Αντηρίδα» στο πλαίσιο των δράσεων του εκτός του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου οργανώνει μια ακόμα δράση ξενάγησης και καθαρισμού ενός σημαντικού για την ιστορία της Θεσσαλονίκης αρχαιολογικού χώρου.

Στις 11 το πρωί της Κυριακής 10 Μαρτίου  2013 τα μέλη και οι φίλοι του Συλλόγου θα επισκεφθούμε την πλατεία των 12 Αποστόλων για να γνωρίσουμε καλύτερα τον ομώνυμο χριστιανικό ναό, ο οποίος μάλιστα αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας της ΟΥΝΕΣΚΟ!

Ο Ναός των 12 Αποστόλων βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της πόλης, κοντά στα δυτικά τείχη. Πρόκειται για παλαιό καθολικό μονής που πιστεύεται ότι ήταν αρχικά αφιερωμένη στη Θεοτόκο. Κτίστηκε την περίοδο 1310-1314 από τον οικουμενικό πατριάρχη Νήφωνα τον Α' και ο εσωτερικός διάκοσμος σώζεται αποσπασματικά, καθώς η εκκλησία υπέστη καταστροφές από τους Τούρκους όταν μετατράπηκε σε τζαμί την περίοδο 1520-1530, με την επωνυμία Σοούκ Σου Τζαμί (= τζαμί του κρύου νερού). Την ίδια ακριβώς περίοδο κτίστηκε το γειτονικό Πασά Χαμάμ. (wikipedia)

Μετά την ξενάγηση και σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελευθέρων Χώρων του Δήμου Θεσσαλονίκης, θα καθαρίσουμε το χώρο γύρω από την εκκλησία

Για όσους ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στη δράση και για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία, μπορείτε να επικοινωνείτε στο 2313-323869 και στο email info@antirida.gr .