Σήμερα συνεχίζονται από νωρίς το πρωί και πάλι οι συσκέψεις με τα τεχνικά κλιμάκια ώστε να ανοίξει σήμερα ο δρόμος για τελική συμφωνία, που "περνάει" από το Μέγαρο Μαξίμου. >>>

Ήδη από χθες το βράδυ «άναψαν» τα τηλέφωνα. Αμέσως μόλις τελείωσε η συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο Γιάννης Στουρνάρας είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με Βρυξέλλες για να ρίξει «γέφυρες» με τους προϊσταμένους των ελεγκτών της Κομισιόν και να τους «καθησυχάσει» ότι η εμπλοκή θα ξεπεραστεί, ζητώντας όμως και τη δική τους παρέμβαση για να «χαλαρώσουν» στις απαιτήσεις τους. 

Στην κυβέρνηση πιστεύουν πως «είναι ίσως και η τακτική τους να κρατούν ανοικτά όλα τα θέματα μέχρι το τέλος και να τα κλείνουν μόνο στο τέλος όταν αυτοί αποφασίσουν το πότε», όπως σχολίαζε τη στάση των ελεγκτών κορυφαίο στέλεχος και βασικός διαπραγματευτής εκ μέρους της κυβέρνησης με την Τρόικα, θυμίζοντας μάλιστα πως τούτο συνέβη και στον ακριβώς προηγούμενο έλεγχο πριν τρεις μήνες. 

Ωστόσο η κυβέρνηση «καίγεται» να πάρουν σήμερα τέλος τα «μπρος-πίσω» τεχνικά κλιμάκια, για να πραγματοποιηθεί η συνάντηση Σαμαρά με τους επικεφαλής. 

Τυχόν αναβολή θα μεταθέσει εκ νέου την συνάντηση πέραν της Παρασκευής, αφού επιστρέψει πρώτα ο κ.Αντώνης Σαμαράς από τη Σύνοδο Κορυφής. Έτσι θα πήγαινε πιο πίσω και η έκθεση αξιολόγησης και η χορήγηση της δόσεως του Μαρτίου με τα 2,8 δισ. ευρώ. 

Αντιθέτως μία "άνωθεν παρέμβαση" από Βρυξέλες και Ουάσιγκτον θεωρείται πως θα εξασφάλιζε απεμπλοκή των διαπραγματεύσεων. Αν και η δόση δεν κινδυνεύει –αφού τα περισσότερα ανοιχτά μέτωπα δεν αφορούν μνημονιακές απαιτήσεις- κινδυνεύει η «επαναδιαπραγμάτευση» για τα αιτήματα που προβάλει η ελληνική πλευρά, δηλαδή ρυθμίσεις πληρωμής χρεών με δόσεις και μείωση παράλογων και αναποτελεσματικών φόρων.