Πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ στη μία, πρωτιά στη Ν.Δ. δίνει η άλλη - Σταθερή πρωτιά για τον Αντώνη Σαμαρά στην "καταλληλότητα" >>>

Διατηρεί την πρώτη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ και αυξάνει ελαφρά τη διάφορά του με τη ΝΔ, στη μία ποσοστιαία μονάδα, σύμφωνα με έρευνα της Public Issue. Στην τρίτη θέση παραμένει η Χρυσή Αυγή, με μικρές απώλειες. Στην παράσταση νίκης ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται ξανά της ΝΔ, ωστόσο ο Αντώνης Σαμαράς «ψηφίζεται» ως καταλληλότερος για πρωθυπουργός. Πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας έχει κερδίσει σημαντικό έδαφος στην δημοφιλία, καθώς βρίσκεται πλέον στη δεύτερη θέση, πίσω από τον Φώτη Κουβέλη. Την ίδια ώρα, όλο και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού έχει αρνητική γνώμη για το ευρώ και την ΕΕ.

Σύμφωνα με το Βαρόμετρο Μαρτίου της Public Issue για τον ΣΚΑΪ και την Καθημερινή, στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί την πρώτη θέση την οποία είχε καταλάβει στο Βαρόμετρο Φεβρουαρίου, αυξάνοντας το ποσοστό του στο 29,5% (+0,5) και διευρύνοντας τη διαφορά του συγκριτικά με τη ΝΔ (28,5%) στη μία ποσοστιαία μονάδα.

Στην τρίτη θέση παραμένει η Χρυσή Αυγή, με ποσοστό 10%, υφιστάμενη ωστόσο απώλεια 1,5 μονάδων σε σχέση με το Βαρόμετρο Φεβρουαρίου, οπότε βρισκόταν στο 11,5%. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες βρίσκονται στάσιμοι στο 8%, το ΠΑΣΟΚ καταγράφει οριακή άνοδο 0,5 μονάδων, «σκαρφαλώνοντας» στο 7,5%, η ΔΗΜΑΡ ακολουθεί «ακινητοποιημένη» στο 6%, και το ΚΚΕ κατατάσσεται τελευταίο με επιρροή της τάξης του 5,5%.

Παραπλήσια εικόνα καταγράφεται και στην παράσταση νίκης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ανακτά τα πρωτεία που είχε απολέσει τον Φεβρουάριο (38%, έναντι 48% της Νέας Δημοκρατίας), και να ανέρχεται στο 44%, κερδίζοντας 6 ποσοστιαίες μονάδες. Στον αντίποδα, η Νέα Δημοκρατία υποχωρεί κατά 7 μονάδες, «κατρακυλώντας» στο 41%, και βρισκόμενη πλέον 3 μονάδες πίσω από την Κουμουνδούρου.

Ωστόσο, παρά τα κέρδη που απολαμβάνει η αξιωματική αντιπολίτευση στα μέτωπα της εκλογικής επιρροής και της παράστασης νίκης, εξακολουθεί να υστερεί στα μάτια των πολιτών σε ό,τι αφορά την καταλληλότητα για την διακυβέρνηση και την πρωθυπουργία.

Συγκεκριμένα, το 39% των ερωτηθέντων θεωρεί πως μία κυβέρνηση που αποτελείται από Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα της χώρας, τη στιγμή που μόλις το 25% προκρίνει ως καταλληλότερη λύση μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Η διαφορά μεταξύ των δύο επιλογών παραμένει αμετάβλητη στις 14 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το Βαρόμετρο Φεβρουαρίου, ενώ το 31% των συμμετεχόντων (36% τον Φεβρουάριο) δηλώνει πως «κανένας από τους δύο» δεν συνιστά την καλύτερη λύση για την Ελλάδα.

Στη «μάχη» για την πρωθυπουργία, ο Αντώνης Σαμαράς εξακολουθεί να θεωρείται ο καταλληλότερος πρωθυπουργός με ποσοστό της τάξης του 44%, απολαμβάνοντας προβάδισμα 17 μονάδων σε σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα (27%).

Παρά ταύτα, η διαφορά μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών εμφανίζεται μειωμένη συγκριτικά με τον Φεβρουάριο, όταν ο πρόεδρος της ΝΔ είχε πλεονέκτημα 21 εκατοστιαίων μονάδων (46 έναντι 25%) σε βάρος του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

Το 26% των ερωτηθέντων εκτιμά πως κανένας εκ των δύο ανδρών δεν είναι ο καταλληλότερος για την πρωθυπουργία.

Πέρα όμως από τις εκλογικές διαμάχες και τον αγώνα για την εξουσία, όλες οι πολιτικές δυνάμεις παραμένουν χαμηλά στην εκτίμηση των ελλήνων πολιτών. Σύμφωνα με το Βαρόμετρο Μαρτίου, κανένα εκ των επτά κοινοβουλευτικών κομμάτων δεν απολαμβάνει τη θετική γνώμη άνω του 41% των ψηφοφόρων, ενώ η «δημοτικότητα» τεσσάρων παρατάξεων υποχωρεί σε σχέση με τον Φεβρουάριο.

Μοναδικοί διασωθέντες είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, που μάλιστα βελτιώνουν τη θέση τους και η Νέα Δημοκρατία, η οποία παραμένει στάσιμη.

ΔΗΜΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ πρώτοι στη λαοφιλία

Αναλυτικά, στην πρώτη θέση στη λαοφιλία των κομμάτων «συγκατοικούν» πλέον η ΔΗΜΑΡ και ο ΣΥΡΙΖΑ (41% θετική γνώμη), με τη Δημοκρατική Αριστερά ωστόσο να υποχωρεί κατά 3 μονάδες σε σύγκριση με το Βαρόμετρο Φεβρουαρίου, τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ ενισχύει τη θέση του κατά 4 μονάδες.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η ΝΔ, με ποσοστό 40%. Ακολουθούν οι ΑΝΕΛ με 33% (+1 μονάδα σε σχέση με τον Φεβρουάριο), το ΚΚΕ με 25% (-3 μονάδες), το ΠΑΣΟΚ με 21% (-4 μονάδες), και ουραγός η Χρυσή Αυγή με 11% (-6 μονάδες).

Στο μέτωπο της δημοφιλίας των πολιτικών αρχηγών, ο Αλέξης Τσίπρας καταγράφει εντυπωσιακή άνοδο 7 μονάδων σε σχέση με τον Φεβρουάριο, αποσπώντας τη θετική γνώμη του 44% των ερωτηθέντων, και «σκαρφαλώνοντας» στη δεύτερη θέση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, πίσω μονάχα από τον Φώτη Κουβέλη.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ παραμένει πρώτος, αλλά στάσιμος, στο 46%, ενώ οριακά πίσω από τον κ. Τσίπρα κατατάσσεται ο Αντώνης Σαμαράς, με αμετάβλητο ποσοστό 43%. Τέταρτος έρχεται ο Πάνος Καμμένος, λαμβάνοντας τη θετική γνώμη του 34% (+1 μονάδα συγκριτικά με τον Φεβρουάριο). Στην πέμπτη θέση βρίσκεται η Αλέκα Παπαρήγα με 30% (-1 μονάδα), ακολουθεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος με 26% (+1 μονάδα), ενώ τελευταίος έρχεται ο Νίκος Μιχαλολιάκος, υφιστάμενος πτώση 5 μονάδων και πέφτοντας στο 13%.

Στο μέτωπο της οικονομίας, ενδιαφέρον προκαλεί η αλλαγή στάσης που έχουν οι έλληνες πολίτες για το ευρώ. Χαρακτηριστικά, στο Βαρόμετρο Μαρτίου, μόλις το 59% των ερωτηθέντων εκφράζει θετική άποψη για το κοινό νόμισμα, τη στιγμή που τον Φεβρουάριο θετικό εμφανιζόταν το 70% (πτώση 11 μονάδων).

Παρομοίως, στο ερώτημα «τι γνώμη έχετε για την Ευρωπαϊκή Ένωση», μόνο το 50% των συμμετεχόντων απάντησε πως τρέφει «αρνητική γνώμη» για την ενωμένη Ευρώπη, ενώ θετική άποψη εξέφερε το 48%.

Τέλος, όλο και λιγότεροι υποστηρίζουν ότι η χώρα πρέπει «να συνεχίσει να εφαρμόζει τα μέτρα του Μνημονίου και να πληρώσει το χρέος της». Η θέση αυτή κινείται στο ιστορικό χαμηλό του 6% στο Βαρόμετρο Μαρτίου, ενώ υποστηριζόταν από το 29% τον Σεπτέμβριο του 2010.

Μπροστά η ΝΔ, σύμφωνα με άλλη έρευνα

Προβάδισμα της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου με 22,2% έναντι 21,9% του ΣΥΡΙΖΑ δίνει η έρευνα της εταιρίας Metrisi για λογαριασμό της εφημερίδας Παραπολιτικά. Ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 9,3%, το ΠΑΣΟΚ με 7,2%, το ΚΚΕ με 5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4,6%, και η ΔΗΜΑΡ με 3,9%. Στο 21,7% η αδιευκρίνιστη ψήφος.

Στην παράσταση νίκης η ΝΔ προηγειται με 32,2% έναντι 30,6% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς «ψηφίζεται» από το 43,7% των ερωτηθέντων ως καταλληλότερος για πρωθυπουργός έναντι 29,2% του Αλέξη Τσίπρα.

Επίσης, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας αυτής, το 48,7% τάσσεται κατά της εξάντηλησης της τετραετίας και το 52,9% υπέρ ανασχηματισμού. 
_______________________________________________________________
από το in.gr