filakes.jpg
Τι ρόλο έπαιξαν ένα… τρανζίστορ και ένας αξιωματικός των ΕΚΑΜ >>>

 

Δυο μπλόφες οδήγησαν στο να μη λήξει με μακελειό η κατάσταση ομηρείας στις φυλακές Μαλανδρίνου, χθες Κυριακή. Πρωταγωνιστές ένας αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. και ένα… τρανζίστορ!

Την πρώτη μπλόφα έστησε κι εκτέλεσε ο κρατούμενος-βαρυποινίτης Αλκέτ Ριζάι. Είχε αποκτήσει (μέσω του γνωστού κυκλώματος των φυλακών) ένα τρανζίστορ, καλώδια, μονωτική ταινία και μια μεγάλη μπαταρία. Τύλιξε το τρανζίστορ με τη μονωτική ταινία, για να μοιάζει με πλαστικό εκρηκτικό, τοποθέτησε τα καλώδια και την μπαταρία (για εκπυρσοκροτητή) και η μπλόφα ήταν έτοιμη: “Έχω βόμβα”, φώναξε και κανείς δεν τόλμησε να τον αμφισβητήσει!

Με αυτήν την “βόμβα” κι ένα αυτοσχέδιο μαχαίρι, κράτησε επί ώρες, στο αρχιφυλακείο, ένα δωμάτιο απομονωμένο από παντού, έξι δεσμοφύλακες του σωφρονιστικού καταστήματος Μαλανδρίνου – ο ένας, κατά τη διάρκεια της εφόδου των ΕΚΑΜ στις φυλακές κατάφερε να διαφύγει).

Μάλιστα, η μπλόφα “έπιασε” και μετά την έφοδο των ΕΚΑΜ, αφού οι αστυνομικοί δίσταζαν να επέμβουν δραστικά, μη γνωρίζοντας αν ο “μηχανισμός” ήταν πραγματικός, ή όχι.

Η δεύτερη μπλόφα “πατούσε” περισσότερο στην αλήθεια και στήθηκε από την αστυνομία. Μετά την παρουσία διαπραγματευτών, που κέρδισαν πολύτιμο χρόνο και ηρέμησαν τον Ριζάι, εμφανίστηκε και συνομίλησε με τον κακοποιό ο άνθρωπος που τον έχει συλλάβει δυο φορές στο παρελθόν: Ένας αξιωματικός των ΕΚΑΜ.

Ο Ριζάι έχει εμπιστοσύνη στα λόγια του συγκεκριμένου αστυνομικού, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, του έχει φερθεί “ντόμπρα” και τις δύο φορές που τον συνέλαβε. Έτσι, όταν του εξήγησε πως θα ήταν αδύνατη η διαφυγή του, ο Ριζάι αποφάσισε να κάνει πίσω: “Εντάξει, ας το λήξουμε εδώ και τώρα”, είπε και παραδόθηκε με τους δύο συγκρατούμενούς του, που είχαν σχεδιάζει μαζί την απόδραση.

Η περίπτωση Ριζάι, που έχει αποδράσει δύο φορές, στο παρελθόν, από τις ελληνικές φυλακές, έρχεται μετά την αποτυχημένη απόπειρα απόδρασης με ελικόπτερο από τις φυλακές Τρικάλων και πιστώνεται –και αυτή- στις επιτυχίες της ΕΛ.ΑΣ., αλλά και του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Νίκου Δένδια. Η εικόνα του υπουργού, που είχε “τσαλακωθεί” από τις απαράδεκτες ενέργειες της Αστυνομίας στην Ιερισσό, φαίνεται να αποκαθίσταται…