trapeza_kyprou_03.jpg
Στο 40% το κούρεμα των μεγάλων καταθέσεων, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Κύπρου, Μ. Σαρρή >>>

 

Οι μεγάλοι καταθέτες (σ.σ. για ποσά άνω των 100.000 ευρώ) των κυπριακών τραπεζών μπορεί να χάσουν το 40% περίπου των καταθέσεων τους, στο πλαίσιο του σχεδίου διάσωσης.

Την εκτίμηση αυτή έκανε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, χωρίς ωστόσο να αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι έλεγχοι για να αποτραπούν οι εκροές κεφαλαίων από τη χώρα θα διαρκέσουν «εβδομάδες», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Το δημοσίευμα του Ρόιτερς για τα χρήματα που… δραπέτευσαν

Με την επίκληση της αγοράς φαρμάκων και καυσίμων, αλλά και με άλλες μεθόδους, καταθέτες της Λαϊκής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου μπόρεσαν να προχωρήσουν τις προηγούμενες ημέρες σε αναλήψεις καταθέσεων.

Όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα του Reuters τις τελευταίες ημέρες, αν και οι κυπριακές τράπεζες είναι κλειστές, πολλά κεφάλαια έχουν φύγει από τη χώρα.

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου

Την παραίτησή του υπέβαλε λίγο πριν τις 12:00 το μεσημέρι σήμερα Τρίτη, ο πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου, Ανδρέας Αρτέμη.

Σύμφωνα με κυπριακά μέσα ενημέρωσης, ο κ. Αρτέμη διαφώνησε με τους σχεδιασμούς για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας, καθώς και την πώληση των παραρτημάτων της, που ετοιμάστηκαν από την κεντρική τράπεζα της Κύπρου, χωρίς να υπάρχει συνεννόηση με το ΔΣ της τράπεζας.

Τι λέει αυστριακός τραπεζίτης για το “συστημικό κίνδυνο”

Ο αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης, και μέλος της ΕΚΤ, Έβαλντ Νοβότνι αποκλείει το ενδεχόμενο «διάχυσης προβλημάτων από την Κύπρο στην υπόλοιπη Ευρωζώνη» μετά τη συμφωνία στο Eurogroup.

Απηχώντας μάλιστα και τη θέση του Μπενουά Κερέ, επίσης της ΕΚΤ, τόνισε ότι η Κύπρος είναι «ειδική περίπτωση και δεν αποτελεί πρότυπο για άλλες περιπτώσεις».

Επίθεση από τον Βγενόπουλο

Τεράστιο λάθος χαρακτήρισε τη διάσπαση της Λαϊκής Τράπεζας ο πρώην πρόεδρος της Marfin Ανδρέας Βγενόπουλος. Τόνισε ότι θα πλήξει βάναυσα την κυπριακή οικονομία και κοινωνία.

Ο κ. Βγενόπουλος, με ανακοίνωση που εξέδωσε, επιτίθεται εναντίον των αξιωματούχων που ανέλαβαν την τράπεζα μετά από τον ίδιο και με «αντιεπαγγελματικές πράξεις και παραλείψεις τους τη διέλυσαν».

Ο κ. Βγενόπουλος απαντά σε όσα του καταλογίζονται και επισημαίνει ότι είναι απόλυτα σωστή η απόφαση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναθέσει τη διερεύνηση των ευθυνών για την τραγωδία της Κυπριακής Οικονομίας σε ποινικούς ανακριτές.