Εννέα νομοσχέδια που θα ορίζουν το νέο τραπεζικό χάρτη, αλλά και την επόμενη μέρα στη Μεγαλόνησο, καλείται να εγκρίνει σήμερα η κυπριακή Βουλή. Η συνεδρίαση που θα αρχίσει στις 11:30 π.μ., αντί για τις 10:00, όπως είχε αρχικά οριστεί, θα έχει τη μορφή του κατεπείγοντος. >>>

«Αναζητούμε αποφάσεις οι οποίες θα διασφαλίζουν τουλάχιστον τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας», αποκάλυψε στο Mega, την Παρασκευή, ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου. 

Ο κ. Ομήρου κατηγόρησε τη Γερμανία ότι «μέσα από τη γεωπολιτική της επίθεση, κατόρθωσε να καταστρέψει τις σχέσεις της Λευκωσίας με την Μόσχα». 

«Δεν υπάρχει λύση για την Κύπρο χωρίς κούρεμα των καταθέσεων πάνω από 100.000 ευρώ», δηλώνει στα Νέα-Σαββατοκύριακο ο Βόλφγκαγκ Σόϊμπλε και υπογραμμίζει ότι «χωρίς το πακέτο βοήθειας η Κύπρος θα χάσει περισσότερα». 

Στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας 170, όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας Κύπρου, παραμένουν από νωρίς το πρωί της Παρασκευής, περίπου 100 εργαζόμενοι του ιδρύματος, με αίτημα να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και τα κεκτημένα τους. 


Σε δέσμευση λογαριασμών οφειλετών και κατάσχεση χρηματικών ποσών προχώρησε, όπως είχε εξαγγείλει, το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών, παρά την πρόσφατη γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που είχε κρίνει ως αντισυνταγματικό το «κούρεμα» στις καταθέσεις. 

Ένταση στις 09:00 π.μ. στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου εκδικάζεται η προσφυγή Ελλήνων ομολογιούχων που υπέστησαν απώλειες 70% από το PSI. Η οδός Πανεπιστημίου έκλεισε, ενώ δύο διμοιρίες των ΜΑΤ εξακολουθούν να παραμένουν στο σημείο. 


Για τις προσωπικές του οικονομίες ανησυχεί ένας στους δύο Γερμανούς, λόγω της κρίσης, όπως καταδεικνύει δημοσκόπηση για λογαριασμό του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD. 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 48% ανησυχεί για τις καταθέσεις του, παρά την διαβεβαίωση της κυβέρνησης της Άνγκελα Μέρκελ ότι «οι τράπεζες της Γερμανίας είναι απολύτως ασφαλείς και οι καταθέσεις εγγυημένες…».